De Indonesische autoriteiten hebben een Nederlandse toerist op het vliegtuig gezet terug naar Nederland wegens overstay. De vrouw verbleef namelijk 131 dagen langer dan toegestaan in Indonesië. Ze kwam het land binnen op een Visa on Arrival (VOA). 


Luchthaven Bali


De Nederlandse toerist werd woensdag (15/5/2024) Indonesië uitgezet via I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali. Ze vertrok om 09.55 uur lokale tijd op een vlucht van Qatar Airways, vluchtnummer QR-965 richting Doha (Qatar), waar ze moest overstappen op een vlucht van dezelfde luchtvaartmaatschappij richting Amsterdam. 


De vrouw zat sinds 8 mei dit jaar in het detentiecentrum van de Indonesische immigratiedienst in Denpasar, in afwachting van haar vertrek uit het land. Ze kwam Indonesië vorig jaar binnen op een Visa on Arrival (VoA) die geldig was t/m 28 december 2023. 


Volgens de Indonesische immigratiewet mag ze de komende zes maanden Indonesië niet binnenreizen. 


Visa on Arrival


Een Visa on Arrival (VOA) is 30 dagen geldig en kan maximaal eenmaal verlengd worden met maximaal 30 dagen. Verlenging vindt plaats bij een immigratiekantoor in Indonesië of online mits je dit type visum online hebt aangevraagd. Een VOA kan niet worden omgezet naar een ander type visum. VOA-houders kunnen Indonesië via elke door de overheid vastgestelde toegangspoort verlaten.


Een e-VOA is een Visa on Arrival die online aangevraagd en verlengd wordt via evisa.imigrasi.go.id. Voor de aanvraag van een e-VOA gelden dezelfde vereisten als voor een 'gewone' VOA, plus het betalingsbewijs van de e-VOA.