Een Nederlandse toeriste is afgelopen donderdag (23/5/2024) om het leven gekomen na een val in een ravijn bij de berg Agung op het Indonesische eiland Bali. De 29-jarige vrouw gleed uit en belandde in een 15 meter diep ravijn. Dat schrijven Indonesische media. 


Tijdens een persconferentie zei politiewoordvoerder Iptu I Gede Sukadana dat de Nederlandse de klimtocht begon op donderdagochtend 03.00 uur lokale tijd. Ze werd vergezeld door een toerist uit Denemarken. 


Het tweetal koos voor Pura Pasar Agung in Karangasem als startpunt van de klimtocht. Ze beklommen de berg Agung zonder gids. 


Reddingsactie


Toen de twee klimmers zich op een hoogte van 1600 meter boven de zeespiegel bevonden, gleed de Nederlandse uit en belandde in een ravijn. Haar metgezel haastte zich naar beneden om hulp te zoeken. Samen met lokale bewoners werd een reddingsactie op touw gezet. Zij slaagden erin de vrouw uit de ravijn te halen en naar beneden te brengen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum. 


Volgens politiewoordvoerder Sukadana was het slachtoffer bij de evacuatie nog bij bewustzijn. Haar toestand verslechterde echter. De Nederlandse overleed in het gezondheidscentrum aan haar verwondingen. 


Gids en toestemming!


De autoriteiten raden toeristen ten zeerste aan een gids te nemen voor het beklimmen van de Agung. Een gids kent het terrein het beste en weet waar eventuele obstakels liggen. 


Overigens schrijft de Balinese traditie voor om alvorens de Agung te beklimmen een offer te brengen aan de goden. De Agung staat bekend als de moederberg van Bali en de heiligste berg voor de Balinezen. Met het brengen van offers tonen de Balinezen respect en vragen ze bescherming en om toestemming om de berg te mogen beklimmen. 


Voor gidsen is dit een vast ritueel voordat ze aan de tocht beginnen. 


Foto: Villa Sinar Cinta Amed