Wetenschappers zijn geïntrigeerd geraakt door een mannelijke Sumatraanse orang-oetan. Het dier gebruikte namelijk een geneeskrachtige plant om daarmee zijn wond te behandelen. Het is volgens wetenschappers het eerste gedocumenteerde geval van actieve wondbehandeling met een medicinale plant door een wild dier.
Zeer waarschijnlijk was dit gebeurd tijdens een gevecht met een andere mannelijke orang-oetan.
Pleister op de wond
Wat Rakus een paar dagen later deed, vonden wetenschappers wel heel bijzonder. De orang-oetan kauwde namelijk de bladeren fijn van de akar kuning (Fibraurea tinctoria), een plant die bekend staat om zijn pijnstillende eigenschappen en zijn ontsmettende en ontstekingsremmende werking.
Het sap dat op die manier verkregen werd, smeerde Rakus vervolgens meerdere keren op zijn wond. De fijn gekauwde bladeren bracht hij als een soort pleister direct op de wond aan. Ook at Rakus van de plant, iets wat zelden wordt gedaan door andere orang-oetans in het gebied.
Toeval?
De onderzoekers denken dat deze vorm van zelfbehandeling geen toeval was. Rakus smeerde het sap van de plant precies op zijn wond en niet elders op zijn lichaam. Dat deed hij verschillende keren. Daarna bedekte hij de wond met de fijn gekauwde bladeren, totdat deze volledig bedekt was.
De wond raakte niet geïnfecteerd en genas in vijf dagen.
Hoewel uit observatie blijkt dat orang-oetans in staat zijn hun wonden met planten te behandelen, is het nog niet duidelijk of de dieren ook daadwerkeijk begrijpen wat ze aan het doen zijn.
Mogelijk raakte Rakus toevallig zijn wond aan terwijl hij van de plant at en bracht hij op die manier onbewust sap aan op de wond. Het kan ook zijn dat Rakus dit gedrag heeft geleerd van andere orang-oetans in het gebied, zeggen wetenschappers.
De observatie van de wetenschappers staat gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.
Reacties