Een postkantoor in Pasar Baru, Jakarta, heeft in een maand tijd twee zendingen uit het buitenland ontvangen met daarin bij elkaar opgeteld meer dan 20.000 xtc-pillen. De zendingen komen uit Nederland en België. Volgens de politie gaat het om twee afzonderlijke smokkelzaken. 


Auto-onderdelen en tijdschriften


De eerste zending betreft een pakket uit België. Die zending arriveerde op 5 april dit jaar op het postkantoor van Pasar Baru in Jakarta. "Car parts set special for Honda", staat op het bijgeleverde douaneformulier. Na controle bleek het pakket echter geen Honda auto-onderdelen te bevatten maar 18.259 xtc-pillen met een totaal gewicht van 9,6 kilogram. 


De tweede zending betreft een pakket uit Nederland. Hetzelfde postkantoor ontving die zending twee weken later, op 22 april 2024. Ook hierbij was sprake van onjuiste informatie op het douaneformulier. In plaats van tijdschriften vonden de autoriteiten in het pakket uit Nederland 2013 xtc-pillen met een totaal gewicht van 1,06 kilogram, in cadeauverpakking. 


West-Java, Oost-Java en Jakarta


Het eerste pakket leidde de politie naar het West-Javaanse Bandung en naar Pasuruan dat in de provincie Oost-Java ligt. Daar zijn vier verdachten opgepakt. In de tweede smokkelzaak heeft de politie twee verdachten gearresteerd in Jakarta. 


De drugswetgeving van Indonesië behoort tot een van de strengste ter wereld. Op het bezit, gebruik en de handel van drugs staan zeer strenge straffen, van een lange gevangenisstraf tot zelfs de doodstraf. Dit geldt ook voor softdrugs.