In bijna negen procent van de voedingsproducten in Indonesië blijkt sprake te zijn van een overschrijding van de aanbevolen hoeveelheid transvet van 2 gram per 100 gram vet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. 


Onderzoekers keken naar 130 voedingsproducten. De onderzochte producten werden weer onderverdeeld in vier categorieën: 

  • oliën en vetten
  • margarines en (brood)smeersels
  • verpakte voedingsproducten, zoals biscuit, wafels, cake en brood
  • fastfood, zoals gebakken kip en frietjes, maar ook gebakken noedels en gebakken rijst. 

  • Uit het onderzoek blijkt dat transvetten of transvetzuren wijdverspreid aanwezig zijn in voedingsmiddelen in Indonesië. 


    Martabak coklat


    Bij 11 van de 130 onderzochte producten is er sprake van een overschrijding van de aanbevolen hoeveelheid transvet. Hoge gehaltes aan transvetten werden voornamelijk aangetroffen in populaire en veel geconsumeerde snacks, zoals biscuits, chocoladewafels, broodproducten en straatsnacks zoals martabak coklat (een dikke, zoete pannenkoek gevuld met chocolade). 


    De hoogste concentratie transvet werd aangetroffen in een mengsel van margarine en boter. Daar was sprake van een overschrijding van tien maal de aanbevolen hoeveelheid. 

    Meer dan 275 miljoen inwoners


    De WHO heeft in 2018 landen opgeroepen om het gebruik van transvetten in voeding aan banden te leggen en burgers te informeren over de gezondheidsrisico's. Transvetten verhogen namelijk het risico op hart- en vaatziekten.

    De wereldgezondheidsorganisatie moedigt landen aan een van de twee door de WHO opgestelde richtlijnen aan te nemen: 
    • Een limiet van maximaal 2 gram transvet per 100 gram vet in een voedingsproduct
    • Een verplicht nationaal verbod op de productie of het gebruik van gedeeltelijk geharde oliën (de grootste bron van transvet) als ingrediënt in voedingsproducten. 

    53 landen wereldwijd hebben een van bovengenoemde richtlijnen aangenomen. Indonesië hoort daar nog niet bij. De WHO werkt daarom nauw samen met de Indonesische regering om ervoor te zorgen dat het land op korte termijn ook zal besluiten een van de richtlijnen aan te nemen. 

    Het onderzoek naar transvetten in voedingsproducten in Indonesië kan in elk geval al gezien worden als een belangrijke stap in de richting van het verbeteren van de voedselomgeving voor de meer dan 275 miljoen inwoners van het land.