Een toestel van Garuda Indonesia moest woensdag (15/5/2024) kort na het opstijgen, terugkeren naar Sultan Hasanuddin Airport in Makassar (Zuid-Sulawesi) wegens een motorstoring. Op beelden is te zien dat een van de motoren tijdens het opstijgen vlam vatte. Alle 468 inzittenden bleven ongedeerd. 


Vlucht GA-1105 met als route Makassar-Medina (Saoedi-Arabië) landde om 17.15 uur lokale tijd weer veilig op de luchthaven van Makassar. 


Vonken waargenomen


In een verklaring zei Garuda Indonesia-CEO Irfan Setiaputra dat de gezagvoerder onmiddelijk na het opstijgen de beslissing nam terug te keren, gelet op de toestand van de motor die verdere inspectie vereiste nadat er vonken werden waargenomen. 


Voordat de piloten het vliegtuig aan de grond konden brengen, moest er eerst brandstof worden geloosd, een proces dat bijna twee uur in beslag nam. Alle passagiers kregen een vervangende vlucht die diezelfde avond nog vertrok. 


Het toestel wordt voorlopig aan de grond gehouden om veiligheidsinspecties uit te voeren. 


Boeing 747-400


Vlucht GA-1105 die werd uitgevoerd met een Boeing 747-400, vertrok woensdag (15/5/2024) om 15.30 uur lokale tijd van Sultan Hasanuddin Airport en had als bestemming Prince Mohammad Bin Abdulaziz International Airport in Medina waar het vliegtuig om 21.10 lokale tijd zou moeten arriveren. 


Vlucht GA-1105 betreft een speciale vlucht voor pelgrims die op bedevaart gaan. Het toestel had 450 passagiers en 18 bemanningsleden aan boord. De passagiers maken deel uit van een pelgrimsgroep uit Makassar.