[Let op: schokkend] Een 37-jarige vrouw uit het Engelse Kidderminster heeft bekend deel te hebben uitgemaakt van een wereldwijd apenmartelnetwerk. Ze was een van de deelnemers van een besloten online groep die mensen in Indonesië betaalden voor het doden en martelen van baby-apen. Dat alles werd op video vastgelegd. 


De vrouw heeft bekend schuldig te zijn aan het bekijken van beelden van de martelpraktijken, en het veroorzaken en faciliteren daarvan. 


Ook zegt ze schuldig te zijn aan het uploaden van 22 foto's en 132 video's van gemartelde apen naar online chatgroepen. Dat deed ze tussen 25 maart en 8 mei 2022. Op 25 april 2022 maakte de Britse een bedrag over van £17.24 naar een PayPal-rekening om wreedheid aan te moedigen. 


Volgens de aanklager geeft de vrouw blijk van een verlangen om kwetsbare wezens schade toe te brengen, en koestert ze een haat jegens zwangere vrouwen en kinderen. 


Ideeën uitwisselen


De Britse maakte deel uit van een groep op de berichtenapp Telegram. Die groep werd gebruikt voor het uitwisselen van ideeën voor op maat gemaakte martelvideo's over het verwonden en het in brand steken van levende apen. 


Er werd zelfs een idee geopperd over het in een blender stoppen van een baby-aap. 


De vrouw hield ook een enquête waarbij groepsleden een keuze konden maken over de martelmethode die zou moeten worden toegepast. De ideeën en de betalingen voor het uitvoeren daarvan werden vervolgens naar videomakers in Indonesië gestuurd die de voorgestelde ideeën voor de groepsleden in de praktijk brachten. 


Wereldwijd netwerk


De gruwelijke martelzaak kwam naar boven dankzij uitgebreid onderzoek door de BBC. Onderzoeksjournalisten van de Britse omroeporganisatie gingen een jaar lang undercover in online groepen om het bestaan van het sadistische internationale netwerk bloot te leggen.


Zeker 20 mensen zijn inmiddels als verdachte aangemerkt. In de Verenigde Staten zijn drie verdachten aangeklaagd, onder wie een van de leiders van het netwerk die als bijnaam "De Martelkoning" heeft.


In Indonesië heeft de politie twee Indonesische mannen opgepakt wegens dierenmarteling en de verkoop van een bedreigde diersoort. De twee zijn inmiddels ook al veroordeeld tot respectievelijk drie jaar en acht maanden gevangenisstraf.