Het Indonesische ministerie van Justitie en Mensenrechten heeft bekendgemaakt dat een Britse toerist, die met een gestolen truck enorme chaos veroorzaakte op de weg richting I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali, het land moet worden uitgezet. Maar, voordat dat gaat gebeuren, wordt de man eerst onderworpen aan een strafrechtelijke procedure. 


De 50-jarige Brit stal een truck en reed daarmee in hoge vaart op de tolweg richting de internationale luchthaven in Denpasar, waarbij hij ook andere weggebruikers ramde. 


Politieachtervolging


Het incident vond plaats op zondagavond 9 juni 2024 toen de Brit een slapende chauffeur in diens truck aanviel, hem sloeg en schopte totdat hij uit het voertuig viel. De man stapte daarop in de truck en reed daarmee door Kerobokan richting de tolweg van Bali. 


Met hoge vaart ramde hij een tolpoort en reed, achtervolgd door de politie, de tolweg op richting I Gusti Ngurah Rai International Airport, waar hij tegen de toegangspoort van de luchthaven en andere objecten botste voordat hij te voet verder vluchtte richting de terminal. Daar heeft de politie hem uiteindelijk in de boeien geslagen. 


Ontoelaatbaar gedrag


Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Mensenrechten laat de recente actie van de 50-jarige Brit wederom zien dat er serieuze aandacht moet komen voor ontoelaatbaar gedrag van buitenlandse toeristen. Het is volgens de autoriteiten noodzakelijk om samen te zorgen voor een veilig Bali. 


Zij dringen tevens aan op betrokkenheid van de lokale bevolking om verdachte activiteiten en ontoelaatbaar gedraag door toeristen aan de desbetreffende instanties te melden. 


De top drie


Uit gegevens van het ministerie van Justitie en Mensenrechten blijkt dat in de periode januari tot 7 juni 2024 135 buitenlanders uit 41 landen Indonesië zijn uitgezet via Bali, wegens onder meer visumoverschrijding en het overtreden van de (lokale) regels, De meeste van hen komen uit Australië (18 personen), Rusland (17 personen) en de Verenigde Staten (14 personen). 


In 2023 werden 340 toeristen het land uitgezet via Bali. Dat is een stijging vergeleken met 2022 toen 188 buitenlanders Indonesië vanuit Bali werden uitgezet. 


Foto: tolweg Bali (Villa Sinar Cinta)