De Indonesische autoriteiten hebben extra personeel ingezet op belangrijke internationale luchthavens in het land in verband met een storing bij het nationaal datacenter, waar onder andere de servers van de Indonesische immigratiedienst zijn ondergebracht. Door de storing ontstonden lange rijen bij de paspoortcontrole. 


Jakarta en Bali


Sinds donderdag (20/6/2024) is bij het nationaal datacenter van de Indonesische overheid een grote storing gaande. Verschillende overheidsinstellingen, waaronder de immigratiedienst, hebben daar de gevolgen van ondervonden. 


Volgens de Indonesische immigratiedienst doen de autogates en het aanvraagsysteem voor visa en verblijfsvergunningen het sinds zondagochtend weer. Als gevolg van de storing moesten paspoortcontroles op onder meer I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali en Soekarno-Hatta International Airport handmatig worden uitgevoerd, met lange wachtrijen tot gevolg.


Oorzaak onduidelijk


Het ministerie van Communicatie en Informatietechnologie heeft nog niet bekendgemaakt wat de oorzaak is van de storing, die nog steeds voortduurt. Wel zegt het ministerie dat de situatie zich verbetert. 


Cyberveiligheidsexperts vermoeden dat de storing is veroorzaakt door een ransomware-aanval.