De zoektocht naar vermisten gaat door nadat bij een aardverschuiving in de buurt van een illegale goudmijn op het Indonesische eiland Sulawesi minstens 23 mensen zijn omgekomen. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal stijgen. 


Tientallen vermisten


Volgens de lokale autoriteiten worden nog zeker 35 mensen vermist. Honderden reddingswerkers zijn naar Bone Bolango gestuurd, het getroffen gebied dat in de provincie Gorontalo ligt. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt door dikke lagen modder en puin, onstabiele grond en ruig, bebost terrein. 


Het dorp waar de goudmijn ligt, werd zondag (7/7/2024) getroffen door een aardverschuiving die ontstond na hevige regenval. Volgens de autoriteiten waren op dat moment 79 mijnwerkers in de mijn. 


Gevaren voor mijnwerkers


Aardverschuivingen komen vaak voor in Indonesië. Het risico daarop is groter in gebieden waar sprake is van ontbossing en illegale mijnbouwactiviteiten. Aardverschuivingen, overstromingen en instortingen van tunnels zijn slechts enkele van de gevaren waarmee mijnwerkers te maken krijgen. 


Bij het goudwinningsproces wordt cyanide en kwik gebruikt, wat bij veel mijnwerkers tot ziekte leidt door langdurige blootstelling aan deze schadelijke stoffen.


Foto: Badan Nasional Penanggulangan Bencana