De 17-jarige Chinese badmintonner Zhang Zhi Jie is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand nadat hij zondag (30/6/2024) tijdens een wedstrijd op de Aziatische Juniorenkampioenschappen in Yogyakarta bewusteloos raakte. Dat zegt de badmintonbond van Indonesië PBSI. 

Zhang Zhi Jie zakte op het veld ineen tijdens een wedstrijd tegen de Japanner Kazuma Kawano. Het stond toen 11-11 in de eerste set. De Chinees kreeg ter plaatse medische hulp en werd daarna met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, meldt PBSI-woordvoerder Broto Happy. 

Twee ziekenhuizen


Hij legde uit dat Zhang in twee ziekenhuizen werd behandeld. Bij aankomst in het eerste ziekenhuis, waar de patiënt gedurende drie uren werd behandeld, had hij geen pols meer. Chinese functionarissen verzochten toen om overplaatsing van Zhang naar een ander ziekenhuis. Daar werd hij na een behandeling van 1,5 uur om 23.20 uur lokale tijd dood verklaard. 

Broto Happy van de Indonesische badmintonbond zei dat de conclusies van het onderzoek en de behandeling van Zhang Zhi Jie in twee ziekenhuizen dezelfde resultaten laten zien, namelijk dat de patiënt is gestorven aan een plotselinge hartstilstand. 

Dutch Junior International


Zhang, nummer 8 op de wereldranglijst badminton voor junioren, deed al aan badminton sinds zijn kleutertijd. Vorig jaar sloot hij zich aan bij het nationaal juniorenteam van China. Eerder dit jaar won hij de Dutch Junior International, een prestigieus jeugdtoernooi in Haarlem. 

In een gezamenlijk persbericht zeiden de Badminton Confederatie van Azië en de badmintonbond van Indonesië intens bedroefd te zijn: 'De badmintonwereld heeft een groot talent verloren.' De PBSI heeft laten weten de volledige verantwoordelijkheid voor de repatriëring van Zhang Zhi Jie op zich te zullen nemen. 

Foto: Persatuan Bulutangkis Seluruh Indonesia