President Joko 'Jokowi' Widodo heeft Dick Schoof gefeliciteerd met zijn benoeming tot premier van Nederland. Jokowi zei dat hij uitkijkt naar het versterken van de bilaterale banden met Nederland. 


'Mijn felicitaties aan Dick Schoof met zijn benoeming tot minister-president van het Koninkrijk der Nederlanden. Ik kijk uit naar het verdiepen van het sterke en duurzame partnerschap tussen onze landen,' aldus Jokowi op X, voorheen Twitter. 


Belangrijkste handelspartner


Nederland is de grootste en belangrijkste handelspartner voor Indonesië in Europa, waarbij de haven van Rotterdam als toegangspoort fungeert voor Indonesische producten tot de Europese markt. De distributie van tenminste 22 procent van de Indonesische export naar 27 landen van de Europese Unie verloopt via Nederland.


In de periode 2019-2023 liet de handel tussen Indonesië en Nederland een positieve groei zien van 8,5 procent. Hetzelfde geldt voor de export van Indonesische niet-olie- en gasproducten naar Nederland. Daarbij was in dezelfde periode sprake van een positieve trend van 10,05 procent.


Nederland is tevens de achtste grootste buitenlandse investeringspartner van Indonesië in het eerste kwartaal van 2024. 


Mark Rutte


Vorig jaar september had president Jokowi aan de zijlijn van de G20 in India een ontmoeting met toenmalig premier Mark Rutte. Tijdens die ontmoeting vroeg Jokowi Nederland om steun voor de ontwikkeling van koolstofarme technologieën in Indonesië. Ook pleitte de president voor de afschaffing van een EU-wet die de import verbiedt van grondstoffen - waaronder palmolie - die worden gelinkt aan ontbossing. 


Indonesië vreest dat de wet een flinke slag zal toebrengen aan de export van palmolie vanuit Indonesië naar de EU.