Singapore Airlines en Garuda Indonesia hebben van de Commissie van Concurrentie en Consument van Singapore hebben vrijdag (5/7/2024) de goedkeuring gekregen voor een joint venture-overeenkomst. Dankzij de joint venture kunnen Singapore Airlines en Garuda Indonesia samenwerken aan een breder scala van commerciële activiteiten waar beide luchtvaartmaatschappijen, maar ook Singapore én Indonesië, profijt van zullen hebben. 


De commerciële activiteiten bestaan uit het uitvoeren van gezamenlijke vluchten tussen Singapore en Indonesië waarbij de inkomsten worden gedeeld, het coördineren van vluchtschema's om reizigers meer opties te bieden, het bieden van een naadloze connectiviteit tussen Singapore, Indonesië en andere landen, en het onderzoeken van gezamenlijke verkoop- en marketinginitiatieven die meerwaarde bieden voor reizigers van beide luchtvaartmaatschappijen.


Miles op codeshare-vluchten


Singapore Airlines en Garuda Indonesia maakten in mei vorig jaar voor het eerst hun plannen bekend om hun strategisch partnerschap te verdiepen middels het sluiten van een joint venture-overeenkomst om op die manier de passagierscapaciteit tussen Singapore en Indonesië te vergroten. 


Sinds de bekendmaking van hun plannen werken de luchtvaartmaatschappijen aan verscheidene initiatieven waarbij GarudaMiles- en KrisFlyer-leden de optie hebben om miles te verdienen en die in te wisselen op codeshare-vluchten. 


Toerisme


Singapore Airlines en Garuda Indonesia maken momenteel gebruik van codeshare-verbindingen op een groot aantal vluchten, waaronder die tussen Singapore en Bali, Jakarta, Medan en Surabaya in Indonesië, en op langeafstandsroutes tussen Singapore en Johannesburg, Londen en Mumbai.


Beide luchtvaartmaatschappijen zijn ook gezamenlijke marketinginitiatieven gestart om het toerisme van Singapore en Indonesië te promoten. Garuda Indonesia-CEO Irfan Setiaputra zei dat de samenwerking het toerisme in Indonesië een impuls zal geven en het economisch herstel na de pandemie zal ondersteunen.