In Zuid-Sulawesi, heeft een meterslange python een vrouw van in de dertig in haar geheel opgeslokt. Het is de tweede keer in een maand tijd dat dit gebeurt in deze provincie in Indonesië. 


Het slachtoffer is Siriati, een vrouw uit het dorp Siteba dat op het Indonesische eiland Sulawesi ligt. Ze verliet dinsdagmorgen (2/7/2024) rond 8 uur haar woning om naar de apotheek te gaan om daar medicijnen te kopen. De vrouw had ergens onderweg afgesproken met een familielid, maar die trof haar niet aan op de plek waar ze elkaar zouden ontmoeten. 


Schoeisel en kledingstuk


Het wachtende familielid besloot Siriati's echtgenoot op te bellen om te vragen waar zijn vrouw bleef. Siriati's echtgenoot ging meteen naar haar op zoek, en niet veel later vond hij het schoeisel en een kledingstuk van zijn vrouw. Enkele meters van het voetpad waar hij de bezittingen van zijn vrouw aantrof, zag de man de nog levende slang met een dikke buik. 


Hij doodde het vijf meter lange dier door zijn kop af te hakken en riep vervolgens de hulp in van andere dorpelingen om de slang open te snijden. In de buik van de python vonden ze het levenloze lichaam van Siriati. 


Neem een scherp voorwerp mee


Aan de BBC vertelt een politiewoordvoerder dat dorpelingen bij de rivieroever, niet ver van de plek waar Siriati in de buik van de slang werd aangetroffen, al vier andere pythons hadden gedood. De wurgslangen hadden dezelfde lengte als de python die Siriati had opgeslokt. 


De politie roept mensen die in bergachtige gebieden wonen - met name mensen die op en nabij plantages werken - op te allen tijde voorzichtig te zijn, er nooit alleen op uit te gaan en een scherp voorwerp bij zich te dragen zoals een mes. 


Milieuschade en conflict mens-dier


In dezelfde provincie vond begin vorige maand een soortgelijk incident plaats. Een vrouw werd aangevallen en opgeslokt door een python toen ze van een plantage naar haar woning liep. 


Milieubeschermers in Indonesië denken dat er een sterke correlatie bestaat tussen milieuschade en conflicten tussen mensen en dieren. Steeds vaker wordt er in het zuiden van het eiland Sulawesi land vrijgemaakt voor mijnbouw en plantages waardoor het leefgebied van wilde dieren vernietigd wordt. De dieren moeten dus elders op zoek naar voedsel.