Een Nederlandse toerist werd vorige week Indonesië uitgezet wegens visumoverschrijding (overstay). De man was op vakantie op Bali, maar kwam zonder geld te zitten.


Volgens de immigratiedienst was de Nederlandse rekening van de man geblokkeerd met als gevolg dat de man geen accommodatie kon betalen en geen voedsel kon kopen.

79 dagen


Omdat de Nederlander toch ergens moest slapen, besloot hij naar de luchthaven in Denpasar te gaan om daar te overnachten. Tien nachten verbleef de Nederlander volgens de autoriteiten op I Gusti Ngurah Rai International Airport. Hij was daar niet alleen voor een slaapplek, ook vroeg hij er omstanders om voedsel. 
 
Uiteindelijk kregen de autoriteiten de man in het oog en brachten hem naar het detentiecentrum. Uit nader onderzoek bleek dat de Nederlander de toegestane verblijfstermijn met 79 dagen had overschreden. Na 44 dagen in detentie, werd de man op 2 oktober 2024 op het vliegtuig gezet richting Nederland.  

Retourticket of doorreisticket


Omdat de man niet over financiële middelen beschikte, kon hij ook de kosten van een overstay niet betalen, laat staan de kosten van een vliegticket terug naar huis, schrijven Indonesische media

Het is niet duidelijk op wat voor visum de Nederlander Indonesië is binnengekomen. Reizigers die Indonesië bezoeken voor toeristische doeleinden, maken veelal gebruik van een Visa on Arrival (VOA). Een belangrijke vereiste voor het verkrijgen van dit visum is een retourticket of doorreisticket. 

Hoogstwaarschijnlijk is de Nederlander niet op komen dagen voor de terugvlucht en is het ticket daardoor geannuleerd, met als gevolg dat er een nieuw vliegticket moet worden gekocht. 

Strengere immigratiewet


De Nederlander mag Indonesië voorlopig niet binnenreizen. Het is niet duidelijk hoelang het inreisverbod duurt. Indonesië heeft onlangs zijn immigratiewet gewijzigd. Volgens de oude immigratiewet duurt een inreisverbod doorgaans zes maanden. De nieuwe wet maakt een langere ontzegging van toegang tot Indonesië mogelijk. 

Aan probleemschoppers kan een toegangsontzegging worden opgelegd van 10 jaar. Ook noemt de immigratiedienst de mogelijkheid van een levenslange toegangsontzegging tot Indonesië.