Ben je van plan volgend jaar vakantie te vieren op Bali? Fodor zegt dat je je plannen beter kunt heroverwegen. De reiswebsite heeft namelijk een lijst gepubliceerd van 15 populaire vakantiebestemmingen die je in 2025 beter kunt vermijden. Bovenaan de lijst staat Bali. Waarom eigenlijk? 

De last van populariteit


Op de "Fodor's No List" staan 15 populaire bestemmingen die volgens Fodor lijden onder hun immense populariteit. De bestemmingen zijn om een goede reden populair. Het zijn immers prachtige, intrigerende en cultureel significante locaties. 

Het probleem is dat de bestemmingen op de lijst bezwijken onder de last van hun eigen populariteit. Dat is ook het geval met Bali. 

Overtoerisme


'De snelle, ongecontroleerde ontwikkeling die aangewakkerd wordt door overtoerisme tast de natuurlijke leefgebieden en het culturele en ecologische erfgoed op het eiland aan, en heeft een plastic-apocalyps veroorzaakt', schrijft Fodor. 

De 5,3 miljoen internationale bezoekers die Bali in 2023 heeft mogen verwelkomen, hebben de economie na de covid-19 pandemie weliswaar een boost gegeven. Echter, de toestroom van zoveel toeristen legt tevens een enorme druk op de infrastructuur. Ooit ongerepte stranden liggen bedolven onder plastic afval. 

Kern Balinese leven


Het eiland kan de grote hoeveelheden afval niet aan. 'Overtoerisme raakt de kern van het Balinese leven', aldus Kristin Winkaffe, expert in duurzaam reizen met een focus op Zuidoost-Azië. 

Het subak-irrigatiesysteem dat al eeuwenlang het waterbeheer van de rijstterrassen regelt, staat onder druk omdat water wordt omgeleid naar toeristische gebieden.


Zonder verandering riskeren we niet alleen prachtige landschappen te verliezen. We lopen het risico culturele identiteit te verliezen.' aldus Winkaffe aan Fodor.

Geen boycot


Bali stond in 2020 ook al in Fodor's No List. Andere bestemmingen op de lijst zijn onder andere Lissabon (Portugal), Barcelona (Spanje), Koh Samui (Thailand) en Kyoto (Japan). 

De No List dient om bestemmingen te belichten waar het toerisme onhoudbare druk legt op het land en de lokale gemeenschappen. Dit probleem moet volgens Fodor zo snel mogelijk worden aangepakt opdat ook de volgende generaties kunnen blijven genieten van deze favoriete bestemmingen. 

Fodor benadrukt dat de lijst geenszins bedoeld is om bestemmingen die in de No List staan te boycotten.