Indonesië gaat volgende maand drie culturele elementen voordragen als UNESCO-cultureel erfgoed. Het gaat om Reog Ponorogo, de kolintang en de kebaya

Tijdens een evenement ter waardering van Indonesisch Cultureel Erfgoed afgelopen weekend zei minister Fadli Zon van Cultuur dat Indonesië zich de afgelopen jaren hard heeft ingespannen voor het behoud van cultureel erfgoed. 

Cultuur wereldwijd promoten


Volgens minister Zon wil Indonesië met het voordragen van erfgoed de Indonesische cultuur wereldwijd promoten en de nobele waarden die erin besloten liggen, zoals samenwerking, wederzijds respect en diversiteit benadrukken. 

Indonesië is een van de meest cultuurrijke landen ter wereld, aldus de minister, die eraan toevoegde dat geen enkel ander land dat hij bezocht heeft zo'n divers en levendig cultureel erfgoed heeft zoals Indonesië. 

Slechts een fractie 


Desondanks hebben slechts 13 van de meer dan 2000 door Indonesië geïdentificeerde elementen UNESCO-erkenning gekregen. Het is volgens Zon daarom belangrijk om inspanningen ter behoud van cultureel erfgoed te intensiveren. Want, zegt de minister, Indonesië heeft een enorme culturele rijkdom, maar slechts een fractie daarvan wordt internationaal erkend. 

De overheid streeft er ook naar om lokale tradities te behouden door lokale gemeenschappen te betrekken bij inspanningen op het gebied van culturele instandhouding. Het doel is om de Indonesische cultuur internationaal te verheffen en tegelijkertijd kunst, talen en lokale wijsheid die beginnen te verdwijnen, te behouden. 

Reog Ponorogo, kolintang en kebaya


Reog Ponorogo is een traditionele kunst uit Ponorogo, Oost-Java. Reog Ponorogo wordt gekenmerkt door een groot leeuwenmasker versierd met pauwenveren, gedragen door een danser die vloeiende, slangachtige bewegingen uitvoert. 

Kolintang is een percussie-instrument uit Noord-Sulawesi. Dit instrument wordt doorgaans in ensembles bespeeld als zowel ritmisch als melodieus instrument.

Kebaya is een traditionele blouse voor vrouwen. De kebaya symboliseert eenvoud, elegantie en kracht. Dit kledingstuk is een cultureel symbool geworden van Indonesische vrouwelijkheid en veerkracht.