Net als de iPhone 16, mag ook Google Pixel niet in Indonesië worden verkocht. Het verbod is ingesteld omdat Google nog niet heeft voldaan aan de lokale investeringvereisten. Het apparaat mag wel worden meegenomen naar Indonesië voor persoonlijk gebruik. 

40 procent lokale onderdelen 


Een belangrijke investeringsvereiste is dat 40 procent van de onderdelen voor mobiele telefoons in Indonesië moet worden gemaakt. Dat is niet het geval bij de Google Pixel. Om die reden mag het apparaat niet in Indonesië worden verkocht. Dat zegt het Indonesische ministerie van Industrie. 

Het verbod op de verkoop van de Google Pixel komt een week na de aankondiging van het verbod op de verkoop van de iPhone 16 in Indonesië. Want, net als Google, heeft ook Apple nog niet voldaan aan de lokale investeringsvereisten. 

Apple had beloofd 1,71 triljoen rupiah te investeren in Indonesië, maar heeft volgens het ministerie van Industrie tot nu toe 1,48 triljoen rupiah geïnvesteerd. 

Samenwerken


Buitenlandse bedrijven kunnen lokaal geproduceerde componenten verkrijgen door samen te werken met lokale leveranciers of door onderdelen lokaal in te kopen. 

Overigens behoren Google en Apple niet tot de top smartphonemakers in Indonesië, schrijft Reuters. In het eerste kwartaal van 2024 waren het Chinese bedrijf OPPO en het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung de belangrijkste smartphonemakers in het land. 

Voor eigen gebruik


De telefoons van Google en Apple mogen weliswaar niet worden verkocht in Indonesië. De apparaten mogen wel naar Indonesië worden meegenomen door reizigers of bemanningsleden. Zij moeten daarover belasting betalen. 

Ook mag de smartphone per post naar Indonesië worden verstuurd. In alle genoemde gevallen wordt het apparaat gebruikt voor persoonlijk gebruik.