De inscriptie die gegraveerd was in natuursteen werd eind november dit jaar ontdekt door een bouwvakker die bezig was met het repareren van een van de muren van het kantoor aan de Merdeka-straat. De reparatie van de muur was nodig om daar een replica van de Nederlandse inscriptie te plaatsen.
Drinkwaterleiding
Achter wit cement vond de bouwvakker echter de originele inscriptie. Er werd al lange tijd naar de inscriptie gezocht omdat deze een belangrijk onderdeel vormt van de ontstaansgeschiedenis van de drinkwaterleiding van Palembang.
De twee meter hoge gedenksteen met daarop de originele inscriptie blijft op zijn plek, terwijl de replica binnen in het kantoor wordt bewaard.
De inscriptie beschrijft het tot stand komen van de drinkwaterleiding van Palembang, de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Sumatra:
De gemeenteraad van Palembang besloot in zijn zitting van den 8sten maart van het jaar 1928 tijdens het bestuur van burgemeester P.E.E.J. le Cocq d'Armandville tot den aanleg van de drinkwaterleiding van Palembang. In de zitting van den 26sten augustus van het volgende jaar werd tijdens het bestuur van burgemeester Ir. R.C.A.F.J. Nessel van Lissa besloten den watertoren met een nieuw raadhuis tot een geheel te vereenigen. Het werk werd overeenkomstig diens plannen aangenomen door Ir. S. Snuiijf die het tot stand bracht in samenwerking met de Hollandsche Betonmij. De waterleiding werd in gebruik genomen op den 1sten juni van het jaar 1931. Deze gedenksteen werd geplaatst in augustus 1932 ten tijde dat het burgemeesterschap werd waargenomen door Ir. F.C. van Lier.
Mijlpaal in de geschiedenis
De gedenksteen wordt gerestaureerd om de oorspronkelijke vorm te herstellen. Op de steen wordt een schimmelwerende coating aangebracht om de duurzaamheid van het graniet te behouden.
Historici beschouwen de ontdekking van de inscriptie als belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Palembang, met name op het gebied van de ontwikkeling van de waterinfrastructuur tijdens de koloniale periode.
Watertoren
Het stadhuis van Palembang, nu ook wel bekend als "Kantor Ledeng" (ledeng betekent leiding), was oorspronkelijk een watertoren met daaronder een kantoorgedeelte. Het bouwwerk werd in 1928 opgericht en fungeerde als een waterzuiveringsinstallatie.
Het 35 meter hoge gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Simon Snuiijf. De constructie ervan kostte een ton aan goud.
Tussen 1942-1945 werd het gebouw gebruikt door de Japanners. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd het gebouw wederom gebruikt als kantoor van de burgemeester van Palembang.
Omdat het stadsbestuur van plan is het gebouw open te stellen als educatiecentrum om het publiek bekend te maken met de lokale geschiedenis, vinden er momenteel renovatiewerkzaamheden plaats. Het kantoor van de burgemeester van Palembang herbergt veel verhalen over de ontwikkeling van de waterinfrastructuur en de koloniale architectuur.
Reacties