Na het terugsturen van de overgebleven leden van de Australische drugsbende Bali Nine, mag ook een ter dood veroordeelde Filipijnse vrouw terugkeren naar haar thuisland. Drugsgevangene Mary Jane Veloso zal op woensdag (18/12/2024) op het vliegtuig worden gezet richting de Filipijnen na bijna 15 jaar vast te hebben gezeten in de gevangenis in Indonesië.
Opgepakt in Yogyakarta
Veloso werd in april 2010 gearresteerd op luchthaven Adisutjipto in Yogyakarta nadat de politie 2,6 kilo heroïne in haar bagage aantrof. In oktober datzelfde jaar werd de Filipijnse ter dood veroordeeld. Sindsdien zit Veloso in de dodencel.
De Filipijnse heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Ze vertelde de Indonesische autoriteiten dat ze in 2010 naar Indonesië was gereisd om daar te werken als huishoudster. Die baan werd haar beloofd door haar recruiter, die Veloso vóór vertrek de koffer had gegeven waarin de drugs werden gevonden.
Vijf jaar na haar terdoodveroordeling werd Veloso overgebracht vanuit de vrouwengevangenis in Yogyakarta naar het Indonesische eiland Nusakambangan waar ze met acht andere drugsveroordeelden, onder wie twee leden van Bali Nine, zou worden geëxecuteerd door een vuurpeloton.
Uitstel
Veloso ontsnapte echter ternauwernood aan de dood, want twee dagen voor de voltrekking van de doodstraf werd haar recruiter in de Filipijnen gearresteerd. De Filipijnse kreeg uitstel van executie en haar zaak werd opnieuw bekeken.
Veloso wordt in de vroege uren van 18 december vanuit Soekarno-Hatta International Airport, de luchthaven die Jakarta en omgeving bedient, overgevlogen naar de Filipijnen. Ze zal de rest van haar straf in haar thuisland uitzitten.
Volgens de Filipijnse autoriteiten is de terugkeer van Veloso het resultaat van jarenlange discussies, consultaties en diplomatie.
Indonesië smokkelcentrum
Ondanks dat Indonesië een van de strengste drugswetten ter wereld heeft, is het land, volgens het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit, een belangrijk smokkelcentrum voor drugs.
Uit gegevens van het Indonesische ministerie van Immigratie en Correcties blijkt dat nog ongeveer 530 mensen in de dodencel zitten in Indonesië, onder wie 96 buitenlanders. De laatste executies die in het land werden uitgevoerd, vonden plaats in juli 2016 toen een Indonesiër en drie buitenlanders werden geëxecuteerd door een vuurpeloton.
Bali Nine en anderen
Afgelopen weekend keerden vijf Australiërs die bijna 20 jaar in de Indonesische gevangenis hebben gezeten voor heroïnehandel terug naar Australië. De uitlevering kwam tot stand na een uitleveringsakkoord tussen Australië en Indonesië.
Indonesië overweegt ook de uitlevering van een Fransman en een Britse vrouw, die beiden ter dood zijn veroordeeld, naar respectievelijk Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Reacties