Van 6-11 maart 2025 brengt CinemAsia de vele gezichten van Azië op het witte doek in Amsterdam. Ook dit jaar natuurlijk weer Indonesische films. Want, sinds de eerste CinemAsia festivaleditie in 2004 vormen Indonesische films een onmisbaar onderdeel van de programmering. Welke films uit Indonesië kunnen we dit jaar verwachten?
Indonesische cinema en diaspora zijn altijd al een belangrijk onderdeel van CinemAsia geweest. Net als het festival, blijft het zich ontwikkelen. De Indonesische filmindustrie floreert in eigen land en vindt ook steeds meer haar publiek op internationale schaal.
Dit jaar presenteert CinemAsia met trots drie indrukwekkende films, die krachtige verhalen vertellen over vrouwenemancipatie, klimaatcrisis, heling, koloniale geschiedenis en romantiek. Stuk voor stuk met liefde geselecteerd. Kom en beleef de veelzijdigheid van de Indonesische filmcultuur.
*Alle films worden vertoond in de oorspronkelijke taal met Engelse ondertiteling.
1. Tale of the Land
Regisseur: Loeloe Hendra|Indonesië, Filipijnen, et al. 2024|Nederlandse première
Speeltijden: zaterdag 8 maart, 17:30 – Studio/K | dinsdag 11 maart, 14:45 – Rialto de Pijp
Synopsis:
Na het verlies van haar ouders en hun land, woont May samen met haar opa in een zelfvoorzienend huis drijvend op water. Ze droomt van een leven op land maar door een mysterieuze aandoening valt ze flauw zodra ze vaste grond betreedt.
Haar opa, overtuigd dat ze vervloekt is door hun voorouders, verbiedt haar om het huis te verlaten. Hoewel het vaste land voor haar een gevaarlijke plek is geworden, blijft May zich ertoe aangetrokken voelen. Wanneer haar opa gewond raakt en ze wordt gekweld door de onzekerheid van een leven op zee, is het verlangen om aan land te gaan sterker dan ooit.
Tale of the Land is de eerste speelfilm van regisseur Loeloe Hendra. Visueel verbluffend met droomachtige, surrealistische beelden en mystieke elementen, kaart de film op een symbolische en poëtische manier thema’s als klimaatverandering, landroof en kapitalisme aan.
2. This City is a Battlefield | Perang Kota.jpg)
Regisseur: Mouly Surya | Indonesië, Nederland, et al. 2025
Speeltijden: vrijdag 7 maart, 19:15 – Rialto VU | zaterdag 8 maart, 14:00 – Rialto de Pijp
Synopsis:
In het Jakarta van 1946, sluit de 35-jarige Isa, leraar op een basisschool en machteloze oorlogsheld, zich in het geheim aan bij het verzet tegen de koloniale overheersing tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.
Samen met een vriend en vioolleerling Hazil bedenkt hij een plan om een bioscoop op te blazen waar Nederlandse kolonisten en hun Britse bondgenoten regelmatig samenkomen. Het doelwit is Van Mook, de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, die ervan overtuigd is dat Indonesië zijn thuis is. De missie komt onder druk te staan als Hazil en Isa’s vrouw verwikkeld raken in een gepassioneerde affaire.
De film, gebaseerd op Mochtar Lubis’ roman A Road with no End (Jalan Tak Ada Ujung), combineert spannende actie met romantische intriges tot een stijlvolle historische thriller. De bekroonde regisseur Mouly Surya laat een complex stukje van een bewogen geschiedenis zien en vertelt een verhaal over rebellie en menselijke verlangens - zowel op politiek als romantisch gebied - wat de film actueler maakt dan ooit.
3. The Architecture of Love
Regisseur: Teddy Soeriaatmadja|Indonesië 2024|Europese première|
Speeltijden: vrijdag 7 maart, 17:00 – Rialto VU | zaterdag 8 maart, 21:15 – Rialto de Pijp | dinsdag 11 maart, 14:00 – Studio/K
Synopsis:
Als haar ogenschijnlijk perfecte huwelijk strandt, ontsnapt Raia naar New York in de hoop haar schrijversblok te doorbreken. Op een huisfeestje ontmoet ze River, die haar lang verloren inspiratie opnieuw aanwakkert en haar gebroken hart begint te helen. Al snel bloeit er iets tussen hen op, maar net wanneer alles de goede kant op lijkt te gaan, komt Raia erachter dat River ook worstelt met een pijnlijk verleden. Kunnen zij allebei het verleden laten rusten en hun liefde een kans geven?
The Architecture of Love, met het bruisende New York als setting, is een hartverwarmende romantische film over heling en het verwerken van een traumatisch verleden. Gebaseerd op de bestseller van Ika Natassa, vertelt de film een vertederend en opliftend verhaal met in de hoofdrol de Indonesische iconen Nicholas Saputra en Putri Marino.
Reacties