De partnerschappen tussen Indonesië en de Amerikaanse hulporganisatie USAID op het gebied van gezondheid worden tijdelijk stopgezet. Of de samenwerking definitief een halt wordt toegeroepen, kan het Indonesische ministerie van Volksgezondheid nog niet zeggen.
De regering van de Amerikaanse president Donald Trump overweegt om USAID op te nemen in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een grote reorganisatie waarbij het personeelsbestand en de uitgaven worden afgestemd op Trumps 'America First'-beleid.
Onder druk
Het bevriezen van de buitenlandse hulp door de regering Trump zou de inspanningen van Indonesië in de strijd tegen hiv en tuberculose onder druk kunnen zetten. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO staan hiv en tuberculose in 2023 bovenaan de lijst van dodelijkste infectieziekten, waarmee covid-19 na de pandemiejaren van deze plek is gestoten.
Aan persbureau Reuters vertelt minister Budi Gunadi Sadikin van Volksgezondheid dat de gezondheidsprojecten tijdelijk stilstaan. Hij zei niet te weten of de projecten definitief worden stopgezet of nog in beoordeling zijn. Mogelijk kan hij over 90 dagen meer duidelijkheid geven.
Sinds 2020
Volgens de Amerkaanse ambassade in Jakarta heeft USAID sinds 2020 US$800 miljoen geïnvesteerd in Indonesië voor projecten die betrekking hebben op hiv en tuberculose. Indonesië ontvangt ook medicijnen van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, met Washington als grootste donor van dat fonds.
De Amerikaanse ambassade in Jakarta en USAID reageerden niet direct op verzoeken van Reuters om commentaar.
Gezondheidsorganisaties vrezen dat het stopzetten van de partnerschappen met USAID grote gevolgen zal hebben voor het Zuidoost-Aziatische land. Indonesië neemt een tweede plek in op de lijst van landen met de meeste TBC-patiënten, met ruim 1 miljoen nieuwe gevallen per jaar en 125 duizend sterfgevallen als gevolg van tuberculose, aldus cijfers van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid.
Reacties