Indonesië en Nederland hebben woensdag (19/3) uitgebreid gesproken over het terugsturen van Nederlandse gevangenen naar hun thuisland om daar hun resterende straf te ondergaan. Dat staat in een persbericht uitgegeven door het coördinerend ministerie van Justitie, Mensenrechten, Immigratie en Correcties van Indonesië. 


Coördinerend minister Yusril Ihza Mahendra van Justititie, Mensenrechten, Immigratie en Correcties ontving woensdag in Jakarta Eric Bezem, directeur-generaal Straffen en Beschermen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Tijdens deze ontmoeting werd dieper ingegaan op de kwestie van het terugsturen van Nederlandse gedetineerden in Indonesië naar Nederland. 


Op basis van gegevens die tot nu toe bekend zijn, zitten vijf Nederlanders in detentie in Indonesië. Twee vanwege een drugsgerelateerd delict, en drie anderen vanwege andere delicten. Ook zitten er twee personen vast in het detentiecentrum voor vreemdelingen wegens administratieve problemen', aldus Mahendra, die verder geen namen bekend maakte. 


Juridische samenwerking


Minister Mahendra zei dat de Indonesische regering openstaat voor juridische samenwerking met betrekking tot de overdracht van gevangenen. Hij voegde daaraan toe dat Nederland, als er sprake is van samenwerking, ook het resultaat van de in Indonesië gehouden rechtszaak moet respecteren. 


Met andere woorden: gedetineerden die zijn overgebracht, moeten hun resterende straf in Nederland uitzitten in overeenstemming met de uitspraak van de rechtbank in Indonesië. Echter, de rechter in Nederland kan hen wel gratie verlenen in overeenstemming met de eigen wetgeving. 


Fransman, Filipijnse en Australiërs


Indonesië dringt al enige tijd aan op de ratificatie van een wetsontwerp betreffende de overdracht van buitenlandse gevangenen in Indonesië. 


Vorige maand stuurde het land een terdoodveroordeelde Fransman terug naar huis. En, in december vorig jaar stuurde Indonesië al vijf ter dood veroordeelde Australiërs en een ter dood veroordeelde Filipijnse vrouw terug naar hun thuisland dankzij een deal die Indonesië heeft gesloten met de regering van Australië en de Filipijnen.