De koers van de Indonesische rupiah daalde dinsdag (25/3) met 0,54 procent tot 16.640 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is het laagste niveau sinds de Aziatische financiële crisis in 1998. De Indonesische centrale bank, Bank Indonesia, grijpt in. 

Onzekerheden


Onder meer onzekerheden op de internationale markt en zorgen over de financiële gezondheid en groeivooruitzichten van Indonesië hebben bijgedragen aan de daling van de Indonesische munt. 

Aan Reuters vertelt Fitra Jusdiman, directeur Monetair Beheer, Effecten en Vermogensbeheer van Bank Indonesia dat er wereldwijde onzekerheid is over de impact van het tariefbeleid van Donald Trump op China en veel andere opkomende markten in Azië. 

Ook zijn er zorgen over de financiële gezondheid van Indonesië door de lage staatsinkomsten aan het begin van het jaar. Tegelijkertijd heeft de Indonesische overheid enorme uitgaven gepland om tegen 2029 een economische groei te bereiken van 8%. 

Aantrekkingskracht verloren


Het gebrek aan duidelijke communicatie van de overheid over de financiële situatie en gedetailleerde informatie over de uitgavenprogramma's van Indonesië hebben de zorgen aangewakkerd van binnenlandse en buitenlandse investeerders. Deze onzekere en onduidelijk situatie heeft ertoe geleid dat er door hen miljarden dollars van de aandelenmarkt werden gehaald.

Indonesië, vorig jaar nog een van de favoriete markten in de regio, heeft in rap tempo zijn aantrekkingskracht op internationale investeerders verloren. Die maken zich zorgen over de duurzaamheid van het economische beleid van het land, schrijft The Straits Times

Ingrijpen


De rupiah daalde dinsdag in de ochtendhandel met maar liefst 0,54% naar een dieptepunt van 16.640 ten opzichte van de dollar, waarna Bank Indonesia ingreep op de valutamarkt om de koers van de Indonesische rupiah niet verder te laten zakken. 

Ingrijpen door Bank Indonesia is overigens bijna een dagelijks fenomeen geworden sinds de bank in januari dit jaar de markten verraste met een renteverlaging terwijl het de focus verlegde naar het stimuleren van de economische groei. 

Laagste punt ooit


Het laagste punt ooit van de rupiah was tijdens de Aziatische financiële crisis in 1998. In juni dat jaar was de waarde van de rupiah 16.800 ten opzichte van de dollar. 

De Indonesische munt noteerde woensdagochtend (26/3) 0,05 procent hoger, namelijk 16.604 ten opzichte van de dollar. 

Economen verwachten dat de druk op de rupiah op korte termijn waarschijnlijk niet zal afnemen in verband met de lange vakantie in verband met de viering van Idul Fitri, het einde van de vastenmaand. Daarnaast zetten handelaren zich schrap voor Trumps importheffingen die volgende maand ingaan.