In Indonesië neemt het aantal aanvallen door krokodillen alsmaar toe. In 2024 telde het land 179 krokodillenaanvallen, waarvan 92 met dodelijke afloop. Een van de gebieden waar een toename van krokodillenaanvallen waarneembaar is, is de provincie West-Sulawesi. 

Palmolieplantages


The Associated Press meldt dat de toename van aanvallen door krokodillen in de Indonesische provincie West-Sulawesi ongeveer 12 jaar geleden begon met de opkomst van palmolieplantages rond de monding van de rivier Budong-Budong.  

Palmoliebedrijven begonnen kunstmatige waterwegen aan te leggen en verbonden die met de Budong-Budong. Op dat moment begonnen de krokodillen af te dwalen. De dieren verlieten de rivier en trokken naar nabijgelegen door mensen bewoonde gebieden waar onder meer vis- en garnalenvijvers zijn aangelegd. 

Tegenwoordig wordt het landschap op West-Sulawesi gedomineerd door palmolieplantages: van de bergen tot aan de kust. Vooral Centraal-Mamaju, waar de Budong-Budong uitmondt in zee, is berucht om de aanwezigheid van krokodillen.

Waarschuwingsborden


In de dorpen langs de Budong-Budong zijn krokodillen een dagelijks gespreksonderwerp geworden. De aanwezigheid van krokodillen is tegenwoordig zo gewoon geworden dat er op verschillende plekken in het gebied waarschuwingsborden zijn geplaatst om te markeren waar deze oeroude roofdieren zich schuilhouden: van de riviermonding tot de waterwegen, ooit een populaire zwemplek voor kinderen. 

In 2024 waren er 179 meldingen van krokodillenaanvallen in Indonesië, waarvan 92 met dodelijke afloop. Volgens CrocAttack, een onafhankelijke online database, voert Indonesië daarmee de lijst aan van landen met het hoogste aantal krokodillenaanvallen. 

Beschermde diersoort


Krokodillen zijn sinds 1999 een wettelijk beschermde diersoort in Indonesië, waardoor er niet op de dieren mag worden gejaagd. De toename van het aantal aanvallen door krokodillen maakt het het voor de dorpelingen echter te gevaarlijk om activiteiten uit te voeren. Bewoners en experts hebben dan ook opgeroepen tot betere overheidsinterventies om te voorkomen dat het probleem nog erger wordt.