[Dit artikel is geüpdatet] De Amerikaanse importheffingen veroorzaken wereldwijd grote onrust. De Indonesische beurs, die i.v.m. de feestdagen ruim een week dicht is geweest, noteerde kort na opening vanmorgen (8/4) negen procent in het rood, waarna de handel 30 minuten werd stilgelegd.
President Donald Trump maakte vorige week bekend dat voor Indonesië een importtarief van 32 procent gaat gelden. In een reactie daarop zegt Indonesië geen tegenmaatregelen te gaan nemen, maar te zullen blijven onderhandelen.
Indonesië zal het pad kiezen van diplomatie, want zo zegt de Indonesische president Prabowo Subianto, 'Indonesië wil een goede, eerlijke en gelijkwaardige relatie met de VS'.
Delegatie naar de VS
Het is de bedoeling dat Indonesië op korte termijn een hoge delegatie naar de VS stuurt om een voor beide partijen voordelige oplossing te vinden. De delegatie zal input van bedrijven verzamelen voor het formuleren van een strategie inzake de Amerikaanse importheffingen die op 9 april ingaan.
Naast het sturen van een delegatie naar de VS, kijkt Indonesië ook naar andere strategische stappen die het land zou kunnen nemen om de Amerikaanse importtarieven het hoofd te bieden, zoals het uitbreiden van de handel met Europese landen.
Strategische handelspartner
De Verenigde Staten zijn een strategische handelspartner van Indonesië en, na China, tevens het grootste exportland voor Indonesië. Machines en elektrische uitrusting zijn het grootste exportproduct van Indonesië naar de VS, gevolgd door textiel en schoeisel.
Economen menen dat met name de kleding- en schoenenindustrie van Indonesië hard getroffen zullen worden door de Amerikaanse importtarieven. Een daling van de export van Indonesisch textiel en schoeisel zal gevolgen hebben voor de werkgelegenheid wat gepaard kan gaan met ontslagen.
De Indonesische regering heeft laten weten de getroffen sectoren te zullen ondersteunen.
Een van de zwaarst getroffen ASEAN-leden
Met een opgelegd tarief van 32 procent is Indonesië een van de zwaarst getroffen leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (ASEAN). Het zwaarst getroffen ASEAN-lid is Cambodja. Dat land moet zich vanaf 9 april opmaken voor een importheffing van 49 procent.
Ofschoon de Verenigde Staten het op een na grootste exportland zijn voor Indonesië, loopt de totale waarde van de producten die de VS uit Indonesië importeren flink achter op China. Cijfers van het Indonesische Centraal Bureau voor de Statistiek (BPS) laten zien dat Indonesië in 2023 voor ruim 21 miljard USD naar de VS exporteerde. In datzelfde jaar exporteerde Indonesië voor ruim 65 miljard USD naar China. Een groot verschil dus.
Ter vergelijking, Indonesië exporteerde in 2023 voor ruim 52 miljard USD naar landen in de ASEAN-regio, met Maleisië als grootste exportland voor Indonesië (ruim 12 miljard USD). Economen menen dat Indonesië in de ASEAN-regio zeer zeker alternatieve exportmarkten kan vinden.
Reacties