De Indonesische autoriteiten hebben 285 mensen gearresteerd die verdacht worden van drugshandel. Onder hen zijn 29 vrouwen en zeven buitenlanders. Ook is tijdens een twee maanden durende operatie meer dan een halve ton aan verdovende middelen in beslag genomen. 

De gearresteerde buitenlandse verdachten zijn een Amerikaan, twee Kazachstanen, twee Maleisiërs, een Indiër en een Australiër. 

Ruim een halve ton drugs


De anti-drugs operatie, die tussen april en juni in 20 provincies werd uitgevoerd, heeft ook witwaspraktijken door twee drugssyndicaten aan het licht gebracht. Tevens zijn bezittingen in beslag genomen met een totale waarde van meer dan 26 miljard rupiah. Omgerekend is dat ruim 1,3 miljoen euro. 

Het gaat om 683,885 gram (0,68 ton) crystal meth, marihuana, XTC, THC, hasj, en amfetamine. 

Vrouwen


Zesendertig van de in totaal 285 verdachten, onder wie 21 vrouwen, werden samen met de in beslag genomen drugs tijdens een persconferentie op maandag (23/6) aan de aanwezige pers getoond. Ze waren gekleed in een oranje gevangenispak en hun handen waren geboeid. 

Vijf van de zeven buitenlandse verdachten werden eerder deze maand al aan de pers gepresenteerd. 

Volgens BNN-hoofd Marthinus Hukom waren de meeste gearresteerde vrouwen getrouwd en hadden ze geen baan buitenshuis. 

Ik roep Indonesische vrouwen op waakzamer te zijn bij het aangaan van vriendschappen, zowel in de echte wereld als in cyberspace', aldus Hukom tijdens een gezamenlijke persconferentie met functionarissen van het ministerie van Veiligheidszaken en douane-functionarissen die hebben deelgenomen aan de anti-drugsoperatie. 

Gouden Driehoek


In een eerdere anti-drugs operatie in mei dit jaar voor de kust van Sumatra hebben de Indonesische autoriteiten ook al twee grote drugsvangsten gedaan. Daarbij zijn bijna vier ton aan drugs in beslag genomen. 

Volgens de autoriteiten kunnen de drugs gekoppeld worden aan een syndicaat in de Gouden Driehoek, een gebied waar het noordoosten van Myanmar grenst aan delen van Thailand en Laos. Het gebied heeft een lange geschiedenis van drugsproductie voor distributie tot in Japan en Nieuw-Zeeland. 

Jonge bevolking


Ondanks de strenge drugswetten die er gelden, waaronder de doodstraf voor drugssmokkelaars, is Indonesië een belangrijk knooppunt voor drugshandel in Zuidoost-Azië. Dit komt deels omdat internationale drugsbendes zich richten op de jonge bevolking van het land. 

Uit gegevens van het Indonesische ministerie van Immigratie en Correcties blijkt dat nog ongeveer 530 mensen in de dodencel zitten in Indonesië, voornamelijk voor drugsgerelateerde misdrijven. Onder hen zijn 96 buitenlanders, onder wie de Nederlander Siegfried Mets. 

De laatste executies vonden plaats in 2016 toen een Indonesiër en drie buitenlanders werden geëxecuteerd door een vuurpeloton.