Een Australiër waarschuwt reizigers over een visumwijziging die sinds 29 mei dit jaar van kracht is gegaan. Omdat de man die wijziging over het hoofd had gezien, heeft hij een paar dagen langer op Bali moeten blijven, met een paar duizend dollar minder op zak. 

In persoon melden


Sinds 29 mei 2025 gelden er nieuwe regels voor het verlengen van een visum. Buitenlanders die in Indonesië zijn en hun verblijfsvergunning willen verlengen, moeten zich vanaf genoemde datum in persoon melden bij het immigratiekantoor voor het nemen van foto's en het doen van een interview. 

Hetzelfde geldt voor verlenging van een Visa on Arrival. 

Die wijziging heeft Troy Nankervis over het hoofd gezien, vertelt hij op Instagram. Nankervis schreef over zijn visumervaring ook een artikel voor news.com.au

De Australiër was op Bali toen hij op 2 juni zijn visum online verlengde. Hij was niet op de hoogte van de visumwijziging en heeft zich niet gemeld bij het immigratiekantoor voor de verdere afhandeling van zijn aanvraag.  

Overstay


Nankervis bracht in totaal zes weken door in Indonesië voordat hij naar de luchthaven van Bali ging om van daaruit een vlucht te nemen huiswaarts richting Australië. Tijdens de paspoortcontrole werd de man echter staande gehouden door een immigratiebeambte. 

De reden? Overstay, of overschrijding van de toegestane verblijfsduur. 

De boete voor overstay betalen, was volgens de desbetreffende beambte geen optie. De Australiër zou zich in persoon bij het immigratiekantoor moeten melden. 

You’re not going home tonight, mate', zou een andere reiziger, die in hetzelfde schuitje zat, tegen Nankervis hebben gezegd. 

Slechts 30 seconden


Omdat het zaterdagavond was, kon Nankervis pas maandag een bezoek brengen aan het immigratiekantoor. Daar werd de aanvraag tot verlenging in slechts 30 seconden goedgekeurd, vertelt Nankervis. 

Nankervis kon Bali verlaten op de eerstvolgende vlucht naar Sydney, zonder een boete te hoeven betalen voor overstay.

De Australiër laat echter weten dat het betalen voor een overstay in zijn geval veel goedkoper was geweest.

2000 Australische dollars


Het omboeken van zijn vlucht naar Sydney, plus een komende vlucht naar Londen, én de extra accommodatie op Bali hebben de Australiër meer dan 2000 Australische dollars gekost. Omgerekend is dat ruim 1000 euro. 

De boete voor overstay bedraagt 1 miljoen rupiah per dag. 

Nankervis laat weten dat hij 11 dagen te lang in Indonesië heeft verbleven. Dat betekent dus een boete van in totaal 11 miljoen rupiah, omgerekend ongeveer 1000 Australische dollars of bijna 580 euro. Een stuk goedkoper dus. 

Waarschuwing


Om andere reizigers te waarschuwen niet dezelfde fout te maken, plaatste Nankervis zijn ervaring op Instagram. Uit de reacties bleek dat hij niet de enige was die de visumwijziging over het hoofd had gezien.

Nankervis adviseert reizigers die van plan zijn naar Bali te gaan de visumregels goed na te lezen en op de hoogte te zijn van eventuele wijzigingen. Want, zegt de Australiër, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je droomvakantie laat eindigen in een nachtmerrie. 

Visumwijziging


De wijziging staat in een schriftelijke mededeling - Surat Edaran Nomor IMI-417.GR.01.01 Tahun 2025 - uitgegeven door het Indonesische Directoraat-generaal Immigratiezaken. Daarin staat dat buitenlanders die in Indonesië verblijven en hun verblijfsvergunning willen verlengen zich vanaf 29 mei 2025 in persoon moeten melden bij het immigratiekantoor voor het nemen van foto's en het doen van een interview. 

Hetzelfde geldt voor verlenging van een Visa on Arrival. 

De registratieprocedure verloopt nog wel steeds online via de website evisa.imigrasi.go.id. Via genoemde website worden ook de vereiste documenten geüpload. 

Schadebeperking


De Indonesische immigratiedienst zegt dat het gewijzigde beleid gericht is op schadebeperking, namelijk het minimaliseren van het risico op misbruik van verblijfsvergunningen. Tevens is het beleid gericht op het houden van een ordelijke immigratieadminstratie en het houden van toezicht op de rol van de garantsteller van de vreemdeling. 

De wijziging wordt als noodzakelijk geacht omdat er nog te veel gevallen van misbruik van verblijfsvergunningen worden geconstateerd. Ook komt het regelmatig voor dat de garantsteller zijn of haar verantwoordelijkheid niet nakomt.