Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tofoe wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger. In Indonesië is tofoe volop te verkrijgen. Het is goedkoop en komt voor in menig Indonesisch gerecht. Indonesiënu zet vijf populaire tofoe gerechten voor je op een rij.

1. Tahu goreng


Een gerecht dat je heel eenvoudig zelf kunt maken is tahu goreng, gebakken tofoe.


Snijd de tahu in blokjes. Naar smaak kun je de plakjes bijvoorbeeld onderdompelen in een papje van water, zout en fijngemalen knoflook (of knoflookpoeder). Even laten staan, bakken, en klaar is je tahu goreng. Lekker als bijgerecht of als tussendoortje, en heerlijk met kecap manis (zoete sojasaus).

2. Tahu bacem


Tahu bacem is een zoet gerecht uit Yogyakarta en omgeving.

Net als bij tempe bacam zijn de belangrijkste ingrediënten voor tahu bacem Javaanse suiker, kokoswater, ui, knoflook, salam-blaadjes (laurier) en gemalen koreander. De tofoe wordt gedurende enige tijd op een laag vuurtje gestoofd zodat de boemboe optimaal kan intrekken. Vervolgens wordt de tofoe gebakken. Een bekend gerecht waarbij tahu bacem wordt gegeten is gudeg.

Onderstaande foto is gemaakt in Kampung Wijilan in Yogyakarta. 

Tahu bacem wordt vaak gegeten bij gudeg.

3. Tahu isi


Lekker krokant met een heerlijke gekruide vulling: tahu isi of gevulde tofoe.

Tahu isi zou je de gevulde variant van tahu goreng kunnen noemen. De vulling bestaat meestal uit wortel, tauge en gehakt. Deze lekkernij wordt vaak verkocht aan de kant van de weg. Heerlijk als tussendoortje en extra lekker met groene rawit-pepertjes.

4. Tahu telur


Tahu telur is een van onze favoriete tofoegerechten. Groenten op een knapperige tofoe-omelet badend in zoete sojasaus. Heerlijk!


De belangrijkste ingrediënten in dit gerecht zijn tahu en telur (ei). Van de tahu en telur wordt een omelet gebakken. Daarbovenop komt een laag tauge gemengd met selderij en gebakken uitjes. De zoete sojasaus en pinda's maken het geheel helemaal af.

5. Sambal goreng tahu krecek


Sambal goreng tahu krecek is een populair gerecht in Indonesië. De belangrijkste ingrediënten in dit gerecht zijn tahu en krecek (runderzwoerd).

Met boemboe sambal goreng kun je alle kanten op. Heerlijk gerechten die je er mee kunt maken zijn bijvoorbeeld sambal goreng telur (ei) en sambal goreng buncis (boontjes). Een ander populair sambal goreng-gerecht in Indonesië is sambal goreng tahu krecek met blokjes tofoe, runderzwoerd en petai-bonen die ook wel stinkbonen worden genoemd vanwege de kenmerkende zeer sterke geur die niet iedereen lekker vindt ruiken.