Het is in Indonesië niet moeilijk om aan fruit te komen. Op de markt, in de supermarkt en natuurlijk bij stalletjes aan de kant van de weg. Fruit is overal te verkrijgen. Naast de welbekende pisang (banaan) zijn er uiteraard nog vele andere vruchten die in Indonesië rijkelijk groeien en die je volgens ons echt een keer moet hebben geproefd. Indonesiënu zet er vijf voor je op een rij.

1. Rambutan


Rambutan komt van het Indonesische woord rambut wat 'haar' betekent. Rambutan is dus een harige vrucht.


De vrucht heeft een harige, rode schil en heeft in gepelde toestand een glazig witte kleur. Rambutan heeft een friszoete smaak. De vrucht komt oorspronkelijk uit de regio Zuidoost-Azië. In Indonesië groeit de vrucht rijkelijk. Rambutan groeit in trossen aan de rambutan-boom.

2. Salak


Salak wordt ook wel slangenvrucht genoemd omdat de schil van deze vrucht wel wat wegheeft van een slangenhuid.


In gepelde toestand heeft salak een crème-achtige kleur. De vrucht heeft een licht zoetzure smaak, is knapperig en komt van nature voor in Indonesië. Indonesië is ook de grootste producent van salak. De vruchten groeien dicht bij de grond in clusters aan de basis van de salak-plant. Aan een tros kunnen 15 of meer vruchten hangen.


Er bestaan verschillende soorten salak. De bekendste zijn misschien wel salak pondoh uit Yogyakarta, en salak Bali uit het gelijknamige eiland.

3. Manggis


Manggis, ook wel mangosteen of mangistan genoemd, heeft een donkerbruine of paarsachtige zeer dikke schil.


Onder de schil zitten dikke, sappige, zoetzure partjes vruchtvlees. De vrucht pel je niet, maar breek je open. De boom waar de manggis aan groeit, komt oorspronkelijk uit het regenwoud in Indonesië en Maleisië.

4. Belimbing


Belimbing is een gele vrucht die op een ster lijkt en wordt in Nederland ook wel stervrucht genoemd.


Deze knapperige vrucht zit boordevol vitamine C. Belimbing groeit aan een boom met veel bladeren. De vrucht wordt onder meer geteeld in Midden-Java. Sinds 2007 vormt belimbing het icoon van de West-Javaanse stad Depok.

5. Jambu Air


Jambu air is een peervormige vrucht met een dunne, glanzende schil die rood van kleur is.

Het vruchtvlees van jambu air is witroze van kleur, knapperig en heeft een zoetzure smaak. De vrucht wordt ongeschild gegeten. De boom waar jambu air aan groeit komt oorspronkelijk uit de regio Zuidoost-Azië en daar hoort Indonesië natuurlijk ook bij.