Wedang jahe is een gemberdrank die vaak op frisse, regenachtige dagen wordt gedronken om het lichaam warm te houden. Indonesiërs drinken wedang jahe ook bij een verkoudheid of bij griep. Kortom, wanneer het lichaam niet in optima forma is.

Wedang jahe is een traditionele drank uit Indonesië. Wedang komt uit het Javaans en betekent 'warme drank'. Jahe betekent gember. Wedang jahe is dus een warme gemberdrank.

In Indonesië is wedang jahe ook in instantversie te verkrijgen. Toch wordt de gemberdrank vaak zelf gemaakt, omdat de benodigde ingrediënten heel makkelijk te verkrijgen zijn. Het enige wat je voor wedang jahe nodig hebt, is gember en water.

Hoe bereid je wedang jahe?


Doe de in stukken gesneden gember in een pannetje met water en breng het geheel aan de kook. Voeg er eventueel wat suiker aan toe voor een zoete smaak.

Je kunt natuurlijk ook variëren door aan het water wat sereh (citroengras) of kaneelstokjes toe te voegen voor de aroma. Kristalsuiker kun je eventueel vervangen door palmsuiker.

Wedang ronde


Een populaire gemberdrank in Indonesië is wedang ronde, een volgens ons heerlijke warme drank met gember, balletjes gemaakt van ketanmeel en pinda's. Het team van Indonesië dronk de gemberdrank 's avonds in Yogyakarta, in de populaire winkelstraat Jalan Malioboro

Wedang ronde verkocht in de populaire winkelstraat Jalan Malioboro in Yogyakarta.

Naast een verwarmend effect, helpt jahe ook tegen misselijkheid. Gember helpt de stoelgang te bevorderen en stimuleert de bloedcirculatie.