Coto Makassar is een traditioneel gerecht uit Makassar, Zuid-Sulawesi. Het is een soort soep van runderorgaanvlees en stukjes rundvlees die urenlang in water zijn gaargekookt. De kruiden en specerijen waarmee de soep op smaak wordt gebracht, maken het gerecht helemaal af.

Coto Makassar als ontbijt


Een van de populairste eetgelegenheden in Makassar waar Coto Makassar te verkrijgen is, is Coto Nusantara. Coto Nusantara is een eenvoudige eetgelegenheid tegenover de haven. Het restaurant opent al vroeg de deuren voor Indonesiërs die als ontbijt graag een kommetje Coto Makassar willen eten. Het team van Indonesiënu was er al vroeg bij. Maar toch niet vroeg genoeg blijkt wel uit onderstaande foto!

Coto Makassar als ontbijt.

Sultansfamilie


Coto Makassar vindt zijn oorsprong in de zestiende eeuw in het sultanaat Gowa in de regio Zuid-Sulawesi. Toentertijd werd dit gerecht alleen gegeten door leden van de sultansfamilie en hun gasten.

Na verloop van tijd kreeg Coto Makassar te maken met invloeden van de Chinese keuken. Dit kun je zien aan de sambal die bij het gerecht werd en nog steeds wordt geserveerd: sambal taoco.

Coto Makassar met ketupat.

Ingewanden van de buffel


Coto Makassar wordt meestal opgediend met ketupat (rijst gekookt in gevlochten klapperblad]. De soep zou oorspronkelijk buffelvlees en ingewanden van de buffel bevatten (hersenen, longen, lever, hart etc.) omdat er in de regio veel buffels leefden. Tegenwoordig wordt de soep bereid met runderorgaanvlees en stukjes rundvlees. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om Coto Makassar te eten zonder orgaanvlees.

Man snijdt ingewanden in stukjes.

40 kruiden en specerijen


Naar verluidt worden er in de traditionele Coto Makassar 40 kruiden en specerijen gebruikt. Deze mix van kruiden en specerijen wordt ook wel ampah patang pulo genoemd. Enkele van de vele ingrediënten die worden gebruikt, zijn: ketumbar (koreander), jintan (anijs), pala (nootmuskaat), cengkeh (kruidnagels), laos (galanga) en jahe (gember).

Ben je allergisch voor pinda's? Dan kun je deze soep beter laten staan. In het gerecht zitten namelijk pinda's verwerkt.

Runderingewanden worden in stukjes gesneden.

Coto Makassar is trouwens niet alleen in Makassar te verkrijgen. Ook buiten de provinciehoofdstad, zoals in de Indonesische hoofdstad Jakarta, wordt deze populaire soep verkocht.