Heel bijzonder en zeker de moeite van een bezoek waard is het prehistorische park Leang-Leang in de Indonesische provincie Zuid-Sulawesi met grotten waar je afbeeldingen kunt zien die volgens wetenschappers zeker 40.000 jaar oud zijn. 

Leang-Leang maakt deel uit van het Bantimurung Nationaal Park en ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi. Het gebied wordt gekenmerkt door groene rijstvelden en kalksteenrotsen.

Leang-Leang betekent in de lokale taal 'grot'.

Afdrukken van menselijke handen


In de lokale taal betekent Leang-Leang 'grot'. Een toepasselijke naam, want in het gebied liggen meer dan 30 prehistorische grotten. Enkele van die grotten zouden vroeger zijn bewoond door mensen.

Bewijzen daarvan zijn afdrukken van menselijke handen en afbeeldingen van dieren die alleen op het eiland Sulawesi voorkomen, zoals het hertzwijn.

Afdrukken van menselijke handen.
Kenmerkend aan het hertzwijn zijn de hoektanden die naar boven groeien.

Bewoond door jagers en verzamelaars


In het park zijn twee grotten toegankelijk voor publiek: Pettakere en Pettae. Deze grotten, die volgens wetenschappers bewoond werden door jagers en verzamelaars, liggen 300 meter van elkaar af en mogen alleen worden betreden onder begeleiding van een gids.

De grotten mogen alleen worden betreden onder begeleiding van een gids.

Vier vingers


De grot Pettakere is te bereiken via een steile trap van zo'n 30 meter hoog. Bij binnenkomst zijn meteen de befaamde handafdrukken te zien. Volgens wetenschappers plaatsten de bewoners van de grot handafdrukken op de rotswand opdat kwade krachten en wilde dieren hun woonplek niet zouden binnendringen.

Sommige handafdrukken hebben slechts vier vingers (de duim ontbreekt). Dit was een teken van rouw, bijvoorbeeld omdat er iemand in de groep was gestorven.

Op sommige handafdrukken zijn slechts vier vingers te zien.

Oudste grottekeningen ooit


De grottekeningen van Leang-Leang werden in de jaren '50 voor het eerst beschreven door de Nederlandse archeoloog Hendrik Robert van Heekeren. Archeologen dachten sindsdien dat het relatief jonge tekeningen waren.

Daar kwam in 2014 echter verandering in na nader onderzoek door Indonesische en Australische wetenschappers. Uit dat onderzoek blijkt dat de tekeningen in Leang-Leang zeker 40.000 jaar oud zijn. Het zijn daarmee mogelijk de oudste grottekeningen ooit.

Leang-Leang ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Makassar.

Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Rammang-Rammang waar je in een bootje kunt varen op een rivier die wordt omgeven door een groene natuur en kalksteenrotsen.