Varen in een bootje op een rivier die wordt omgeven door een groene natuur en kalksteenrotsen. Rammang-Rammang is een bezienswaardigheid die je volgens Indonesiënu zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan de provincie Zuid-Sulawesi.


Een van de grootste kalksteengebieden ter wereld


Rammang-rammang, dat deel uitmaakt van het Bantimurung Nationaal Park, ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi. Rammang-Rammang ligt in het dorpje Salenrang in het regentschap Maros in een vallei die wordt gekenmerkt door groene rijstvelden en kalksteenrotsen.

Met een oppervlakte van zo'n 45 duizend hectare behoort Rammang-Rammang tot een van de grootste kalksteengebieden ter wereld.

Rammang-Rammang is een van de grootste kalksteengebieden ter wereld. 

Wolken of mist


's Ochtend hangt er boven het gebied vaak een wolkendek. Ook kan het er erg mistig zijn. Wij kijken er dan ook niet van op dat Rammang-Rammang in de lokale taal 'wolken' of 'mist' betekent.

In de lokale taal betekent Rammang-Rammang wolken of mist. 

Houten bootje


Om het gebied te verkennen, kunnen bezoekers bij de aanlegplaats van Rammang-Rammang een houten bootje huren dat plaats biedt aan ongeveer acht personen. De boottocht over de Pute-rivier, een rustige rivier met ondiep water, is een zeer indrukwekkende ervaring.

Bij de aanlegplaats van Rammang-Rammang kun je een bootje huren.

Het uitzicht is adembenemend. De begroeiing aan weerszijden van de rivier wordt gedomineerd door palmplanten en mangrovebomen.

Palmplanten en mangrovebomen langs de rivieroever.

Kampung Berua


Na ongeveer 1,5 kilometer varen, maakt de boot een tussenstop in Kampung Berua. Voordat je de kampung betreedt, wordt aan bezoekers een kleine donatie gevraagd. In de kampung, die bestaat uit een aantal traditionele huizen kun je een wandeling maken door de rijstvelden. En ook hier wordt het landschap gedomineerd door kalksteenrotsen. 

Kampung Berua met traditionele huizen.

Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan Leang-Leang waar je eeuwenoude grottekeningen kunt bekijken. De grottekeningen, mogelijk de oudste ter wereld, zijn afdrukken van menselijke handen en schilderingen van dieren die alleen op het eiland Sulawesi voorkomen.