De Wereldtoerismeorganisatie van de VN (UNWTO) zegt dat het Indonesische eiland Bali er klaar voor is om internationale toeristen te verwelkomen. Dat kan volgens UNWTO al op zeer korte termijn gebeuren. 


Azië en Pacific directeur van het UNWTO Harry Hwang, die een delegatie leidde naar Bali voor een beoordeling ter plaatse, concludeerde dat het eiland al veel eerder dan aanvankelijk verwacht open kan gaan voor buitenlandse toeristen. In een persconferentie op donderdag (10/12/2020) in Nusa Dua zei hij dat het eiland er klaar voor is om internationale toeristen te verwelkomen. Dat kan volgens hem al op zeer korte termijn gebeuren. 


Kerstvakantie


Hwang heeft het over ‘volgend jaar’ of zelfs op nog kortere termijn: ‘Het zou mij niet verbazen als de regering bekend zou maken dat Bali al open kan gaan voor Kerst’, aldus de Azië en Pacific directeur, zoals geciteerd door The Jakarta Post.  


De Wereldtoerismeorganisatie van de VN hield afgelopen week, in samenwerking met het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Toerisme en Creatieve Economie, een capacity-building workshop vooruitlopend op de herstart van het internationaal toerisme op Bali. 


Uitstekend


De delegatie bezocht ook I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar en verscheidene toeristische bestemmingen op het eiland. 


Harry Hwang is zeer te spreken over de standaard van de veiligheidsprotocollen op Bali: ‘Ik vind ze uitstekend, zo niet de beste.’ Hwang hoopt dat de samenwerking met de Indonesische overheid een goed voorbeeld kan zijn waar andere landen in Azië van kunnen leren. 


Of Bali met Kerst weer opengaat voor internationale toeristen valt nog te bezien. Het management van luchthaven I Gusti Ngurah Rai International Airport verwacht in elk geval meer dan 300.000 inkomende reizigers in de aanloop naar Kerst. Het merendeel van hen komt uit Jakarta en Surabaya. 


Afhankelijk van toerisme


Bali, dat zwaar getroffen is door de Covid-19 pandemie, is sterk afhankelijk van het toerisme. Het toerisme is goed voor zo’n 60 procent van het bruto regionaal product. Onder normale omstandigheden trekt het eiland meer dan tien miljoen bezoekers per jaar, waarvan het merendeel internationale toeristen. 


In het tweede kwartaal van 2020 kromp de economie van Bali met 10,98 procent op jaarbasis. Duizenden mensen werkzaam in het toerisme verloren hun baan. Volgens cijfers van het toerismeagentschap van Bali liep het eiland tussen maart en juli naar schatting 3,33 miljard USD aan inkomsten uit toerisme mis. 


Het 'nieuwe normaal'


Indonesië laat sinds 2 april 2020 geen buitenlandse toeristen meer toe in het land in verband met de coronapandemie.Veel toeristische attracties werden tijdelijk gesloten om voorbereidingen te treffen op het ‘nieuwe normaal’ met de focus op gezondheid en veiligheid voor bezoekers.


In de loop van het jaar begonnen toeristische bestemmingen hun deuren weer te openen voor binnenlandse toeristen. Zo verwelkomt Bali sinds eind juli dit jaar weer lokale bezoekers. 


De Indonesische regering maakte eerder dit jaar bekend dat het land tot zeker eind 2020 de grenzen sluit voor buitenlandse toeristen.