[Dit artikel is geüpdatet] De rechtbank in Jakarta heeft ex-minister Juliari Batubara van Sociale Zaken veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Batubara wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen bij de uitvoering van het sociale hulpprogramma voor arme gezinnen die zwaar getroffen zijn door de coronapandemie. 


De minister zou zeker 17 miljard rupiah (omgerekend bijna 1 miljoen euro) hebben aangenomen van twee bedrijven die als taak hadden hulppakketten te verdelen onder achtergestelde groepen in de samenleving. 


Het uitdelen van hulppakketten is onderdeel van het sociale hulpprogramma dat de Indonesische overheid in het leven heeft geroepen om mensen die het meest getroffen zijn door de coronacrisis te ondersteunen. 


Koffers vol geld


Voor elk uitgedeeld hulppakket, dat onder meer bestaat uit voedsel en zeep, zou de minister 10.000 rupiah (omgerekend bijna 60 eurocent) hebben ontvangen. Naast minister Juliari Batubara zijn ook twee leveranciers van de hulppakketten en  ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken opgepakt. Bij verscheidene invallen zijn koffers, rugzakken en enveloppen vol met geld in beslag genomen.


Juliari Batubara is de tweede minister die in minder dan twee weken tijd is opgepakt op verdenking van corruptie. Eind november dit jaar werd minister Edhy Prabowo van Maritieme Zaken en Visserij aangehouden op verdenking van corruptie. Edhy Prabowo zou steekpenningen hebben ontvangen van bedrijven die hij had aangesteld voor de export van kreeftlarven. 


Geen corruptie!


In een reactie op de arrestatie van de minister van Sociale Zaken zei President Joko ‘Jokowi’ Widodo dat hij al vanaf het begin ministers in zijn kabinet heeft gewaarschuwd geen corruptie te plegen. Jokowi zal corruptieplegers dus niet in bescherming nemen en zegt het volste vertrouwen te hebben in het handelen van de anti-corruptiecommissie. 


Laatste update: 24 augustus 2021, 03:10 uur