Een katholieke kerk in Surabaya, Oost-Java, heeft een kerstboom versierd met beschermende mondkapjes en desinfecterende handgel om op die manier het bewustzijn over Covid-19 te vergroten in de vakantieperiode. Zondag (20/12/2020) liet het dagelijks dodental in het land een nieuw record zien. 


Tegenover persbureau Reuters zegt Markus Marcelinus Hardo Iswanto van Gereja Katolik Raja Kristus (Katholieke Kerk van Christus Koning) dat de kerk mensen bewust wil maken van het belang van het naleven van de gezondheidsprotocollen. 


Lokale moslimgemeenschap


De boom is versierd met honderden kleurrijke mondkapjes en flesjes handgel. Leden van de katholieke kerk in Surabaya hebben samen met de lokale moslimgemeenschap een week lang gewerkt aan het optuigen van de drie meter hoge kerstboom.


 

Kerstmis, een officiële nationale feestdag in het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, wordt door slechts 10 procent van de 270 miljoen inwoners gevierd. De Indonesische overheid heeft de bevolking opgeroepen om Kerstmis en Nieuw Jaar niet op publieke plekken te vieren vanwege het toenemende aantal Covid-19 gevallen. 


Om mensen te ontmoedigen om te reizen, heeft de centrale overheid het aantal collectieve vrije dagen voor Kerst en Nieuwjaar verkort. Het organiseren van grote evenementen is verboden.


Hoogste aantal bevestigde gevallen in Zuidoost-Azië


Indonesië meldde een recordaantal dagelijkse coronadoden van 221 op zondag (20/12/2020), waarmee het totaal aantal doden als gevolg van Covid-19 in het land op 19.880 mensen komt. Dat blijkt uit cijfers van de nationale Covid-19 taakgroep


Met 664.930 positief geteste inwoners (cijfers van 21/12/2020), heeft Indonesië het hoogste aantal bevestigde Covid-19 gevallen in Zuidoost-Azië. Ook telt het land het hoogste aantal coronadoden in de regio.