De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft woensdag (16/12/2020) bekendgemaakt dat het Covid-19 vaccin gratis zal zijn. Jokowi zal de eerste persoon zijn in Indonesië die het vaccin krijgt toegediend. 


‘Ik benadruk hierbij nogmaals, dat ik de eerste persoon zal zijn die gevaccineerd wordt. Dit om een gevoel van vertrouwen te wekken bij het publiek dat het gebruikte vaccin veilig is’, aldus Jokowi tijdens een persconferentie.


In het belang van allen


De president zegt dat het in het belang van allen is om de door de overheid vastgestelde gezondheidsprotocollen goed na te blijven leven. Hij doelt daarmee op een mondkapje dragen, afstand houden en vaak de handen wassen. 


Het is niet bekend of ook niet-Indonesiërs woonachtig in Indonesië in aanmerking komen voor het gratis vaccin. 


Leeftijdsgroep 18-59 jaar


Anders dan in andere landen zoals in het Verenigd Koninkrijk en in de VS, wil Indonesië eerst de jonge, werkende groep in de samenleving vaccineren en daarna pas de ouderen. Als eerste zijn diegenen aan de beurt in de leeftijdsgroep van 18 tot 59 jaar. Het plan is om te beginnen met de vaccinatie van beroepsgroepen die in de frontlinie staan tijdens de coronacrisis, zoals gezondheidswerkers, politieagenten en militairen. 


Door eerst de jongere leeftijdsgroepen in te enten, wil het land groepsimmuniteit onder de bevolking creëren. ‘Ons doel is groepsimmuniteit’, zegt Amin Soebandrio, directeur van het Eijkman Instituut voor Moleculaire Biologie in Jakarta, zoals geciteerd door Bloomberg.  


Beschermend fort


Volgens Soebandrio kan de meest actieve en blootgestelde groep – zij die tussen de 18 en 59 jaar oud zijn – na inenting een fort vormen om andere groepen te beschermen. Het vaccinatieprogramma is minder effectief als het beperkte aantal vaccins dat Indonesië ter beschikking heeft eerst wordt gebruikt voor de ouderen in de samenleving die minder zijn blootgesteld aan het virus, aldus Soebandrio. 


De ouderen in de samenleving, mensen met bestaande gezondheidsproblemen en zwangeren zijn als laatste aan de beurt voor een vaccinatie. Volgens de Indonesische minister van Volksgezondheid Terawan Agus Putranto beschikt Indonesië niet over de benodigde gegevens om de veiligheid van Covid-19 vaccins voor deze groepen te garanderen.  


Eerste lading vaccins uit China


Eerder deze maand ontving Indonesië de eerste lading coronavaccins uit China: 1,2 miljoen doses van het Sinovac-vaccin, ontwikkeld door het Chinese biofarmaceutische bedrijf Sinovac. Indonesië is sinds augustus dit jaar bezig met het testen van de Chinese coronavaccins. De vaccins werden getest op personen tussen de 18 en 59 jaar oud.  


Voordat er daadwerkelijk op grote schaal gevaccineerd kan worden, dient het vaccin eerst geëvalueerd te worden door de Indonesische voedsel- en geneesmiddelenautoriteit BPOM. 


Indonesië maakte eerder bekend toestemming te hebben gegeven voor het gebruik van Covid-19 vaccins van de volgende farmaceutische bedrijven: Bio Farma, Sinovac, Pfizer, Sinopharm, Moderna en AstraZeneca.