Het zal je maar overkomen. Je bent aan het pinnen en de mensen die achter je in de rij staan kunnen, zonder dat je het zelf in de gaten hebt, via een scherm boven de geldautomaat al je handelingen volgen. Dat overkwam een vrouw die geld op haar rekening aan het storten was via een geldautomaat in een minimarkt in Jakarta. Beelden hiervan zijn viraal gegaan op sociale media.

Op het filmpje dat zo’n 25 seconden duurt, is een vrouw te zien die bij een BCA-geldautomaat een geldbedrag overmaakt naar haar eigen rekening. BCA, Bank Central Asia, is een van de grootste banken in Indonesië. De bewuste geldautomaat staat in de Indomaret - een populaire minimarkt in het land – in Zuid-Jakarta, dichtbij dierentuin Ragunan

Transactiescherm


BCA-geldautomaten die niet alleen worden gebruikt om te pinnen maar ook om geld over te maken, hebben twee schermen, een transactiescherm en een scherm boven de automaat waarop normaliter advertenties te zien zijn. Ook geeft dit scherm informatie of de automaat nog voldoende biljetten van 50.000 rupiah of 100.000 rupiah op voorraad heeft. Anders was echter het geval op dinsdag 1 december 2020. 

Op die dag kon iedereen via het beeldscherm boven de geldautomaat zien dat een vrouw bezig was met het overmaken van een bedrag van 900 duizend rupiah (omgerekend ongeveer 50 euro) naar haar rekening.Technische storing


Niet lang nadat het filmpje viraal was gegaan, heeft de bank technici naar de bewuste geldautomaat gestuurd om het probleem op te lossen. Volgens de bank was er sprake van een technisch mankement, veroorzaakt door een puur menselijke fout. 

De bank heeft haar excuses aangeboden voor het incident.

De geldautomaat is inmiddels gerepareerd en klanten kunnen met een gerust hart weer transacties uitvoeren zonder dat anderen via het transactiescherm kunnen meegenieten.