Vooruitlopend op de feestdagen heeft het stadsbestuur van Jakarta een nieuwe regeling uitgevaardigd om de verspreiding van het coronavirus binnen de perken te houden. Zo moet een ieder die de stad wil verlaten of binnenkomen verplicht een negatief testresultaat overleggen van een antigeen sneltest.

Het gaat om een tijdelijke regeling die ingaat op 18 december 2020 en tot 8 januari 2021 duurt (bootreizigers). Voor trein-, bus- en luchtreizigers geldt de verplichte rapid-antigeentest tot 4 januari 2021.

De verplichte antigeen sneltest geldt overigens niet voor reizigers die gebruik maken van eigen vervoer.

Blijf zoveel mogelijk thuis


De autoriteiten in  Jakarta roepen mensen op reisbewegingen te beperken door zoveel mogelijk thuis te blijven. Indien men genoodzaakt is het huis te verlaten, dient men zich strikt te houden aan de door de overheid vastgestelde gezondheidsprotocollen zoals het dragen van een mondkapje, het vaak wassen van de handen en het houden van afstand.Bedrijven en kantoren mogen tot maximaal 19.00 uur openblijven en maximaal 50 procent van de werkplekken mag bezet zijn. 

De maximale bezettingsgraad van 50 procent geldt ook voor winkelcentra, de horeca, bioscopen en toeristische attracties die overigens iets langer open mogen blijven, namelijk tot 21.00 uur, met uitzondering van de periode 24 t/m 27 december 2020 en de periode 31 december 2020 t/m 3 januari 2021. Dan moeten winkelcentra, horeca etc. twee uur eerder de deuren sluiten. 

Bali


Ook reizigers die de komende feestdagen op Bali willen doorbrengen, moeten bij aankomst op de luchthaven in Denpasar een negatieve PCR-test overleggen. Reizigers die via de havens binnenkomen, moeten een negatieve testuitslag kunnen aantonen van een rapid-test die uiterlijk 48 uur vóór vertrek is uitgevoerd.

Bali verwacht gedurende de vakantieperiode een instroom van lokale toeristen. Op hetzelde moment kampt het eiland nog steeds met een stijging van het aantal nieuwe coronagevallen.