[Dit artikel is geüpdatet] De Indonesische autoriteiten hebben besloten een Amerikaanse vrouw, die een verhit debat op gang heeft gebracht op sociale media, het land uit te zetten. Volgens de autoriteiten heeft de vrouw met haar tweets onrust onder het volk veroorzaakt.

In een van haar tweets gaf de vrouw een link naar een webpagina met daarop tips en trucs hoe je de immigratieregels kunt omzeilen om Indonesië toch binnen te kunnen komen gedurende de Covid-19 pandemie. 


De tweets trokken ook de aandacht van de Balinese immigratiedienst die meteen onderzoek deed naar de verblijfsrechtelijke status van de vrouw. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de Amerikaanse zelf ook de immigratieregels heeft omzeild om Indonesië binnen te komen, want dat is strafbaar.


Legaal in Indonesië


Dat blijkt niet zo te zijn. De Amerikaanse Kristen Gray, woont in Karangasem, Oost-Bali. Uit gegevens van de Balinese immigratiedienst blijkt dat de vrouw legaal in Indonesië verblijft. Ze heeft sinds haar aankomst in Indonesië het land niet verlaten. Haar visum is nog steeds geldig. De Amerikaanse heeft haar visum op tijd verlengd. 


Desondanks zijn de Indonesische autoriteiten van mening dat de vrouw met haar tweets anderen wilde aansporen om naar Indonesië te vertrekken terwijl dat niet mogelijk is. 


Het is voorlopig niet mogelijk voor buitenlandse toeristen om Indonesië te bezoeken. Wegens zorgen om de besmettelijkere variant van het coronavirus heeft de Indonesische overheid besloten tot 28 januari 2021 de grenzen te sluiten voor buitenlandse reizigers. Er zijn uitzonderingen


Ook zetten de autoriteiten vraagtekens bij haar activiteiten op Bali. 


Niets verkeerds gedaan


Gray, die zich dinsdag (19/1/2021) samen met haar partner moest melden bij de immigratiedienst in Denpasar, zei tegen de Indonesische pers dat zij niets verkeerds had gedaan: 'Ik ben onschuldig. Mijn visum is nog steeds geldig. Ik verdiende geen geld in rupiahs. Ik maakte een opmerking over LHBT en ik word daarvoor het land uitgezet.' 


Ook de partner van Gray, wordt Indonesië uitgezet.


Luxe leven


De vrouw in kwestie heeft haar account inmiddels afgeschermd, maar verscheidene nieuwssites wisten op de valreep toch nog een paar screenshots te maken van haar tweets. 


Het komt er op neer dat Kristen Gray. in 2020 besloot om samen met haar vriendin naar Bali te vertrekken, nadat zij in haar thuisland haar baan was kwijtgeraakt. Het oorspronkelijke plan was om zes maanden op het Indonesische eiland te blijven en hier als grafisch designer aan de slag te gaan. Door de coronapandemie kon ze het land niet uit. Nu woont ze  inmiddels al bijna een jaar op Bali.  


Het perfecte medicijn


Kristen voelt zich erg thuis op het eiland, onder meer vanwege de lage kosten van levensonderhoud. Zo schreef ze in een van haar tweets dat ze slechts 400 USD per maand hoefde te betalen voor een luxe onderkomen, terwijl ze voor een studio in Los Angeles 1300 USD per maand kwijt was.


De vrouw schreef omschreef Bali als het ‘perfecte medicijn’ voor haar psychische en emotionele gezondheid. Het eiland is veilig, lhbt-vriendelijk, en er is een zwarte gemeenschap. 


Ze sloot haar tweets af met een link naar haar ebook getiteld “Our Bali Life is Yours” dat een inspiratiebron kan zijn voor anderen om ook hun biezen te pakken en naar Bali te verhuizen. In het boek zouden onder meer tips en trucs van visumspecialisten staan over hoe men de immigratieregels kan omzeilen om Indonesië toch nog binnen te kunnen komen ten tijde van de coronapandemie. Geinteresseerden kunnen het boek downloaden voor 30USD.


Armoede


De tweets van de Amerikaanse stuitten op felle kritiek van sociale mediagebruikers. Zo kreeg de vrouw onder meer kritiek op haar tweet over het luxe leven dat ze op Bali leidt, terwijl een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. 


Ook haar tweet over het omzeilen van de immigratieregels tijdens de coronapandemie kreeg veel negatieve reacties. 


Laatste update: woensdag 20 januari 2021, 04.00 uur