De Ogoh-Ogoh-parade die een dag voor Nyepi (Dag van de Stilte) plaatsvindt, wordt net als vorig jaar afgelast wegens Covid-19. Ook zullen er een reeks andere beperkingen van kracht zijn in de dagen voorafgaand aan de viering van Nyepi. Dat staat in een circulaire ondertekend door de gouverneur van Bali en vertegenwoordigers van de Indonesische Hindoe Raad (PHDI) en de traditionele dorpsraad.


Nyepi, het Balinese Nieuwjaar, valt dit jaar op 14 maart. Een dag voor Nyepi vinden overal op het eiland Ogoh-Ogoh-optochten plaats. De Balinezen dragen ogoh-ogoh (grote poppen) rond in een optocht om kwade geesten te verdrijven. 


Niet verplicht


Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen wordt de Ogoh-Ogoh-parade dit jaar afgelast. Het houden van optochten voorafgaand aan Nyepi niet verplicht, zegt Ida Panglingsir Agung Putra Sukahet van de traditionele dorpsraad van Bali. 


Gezondheid staat voorop


‘Onze gezondheid staat voorop. Laten we ervoor zorgen dat we eerst veilig zijn’, zegt Sukahet zoals geciteerd door Tribun Bali. Het moet niet zo zijn dat we nationaal en internationaal in de schijnwerpers komen te staan vanwege een Nyepi-cluster,  aldus het hoofd van de traditionele dorpsraad. 


Andere ceremonies zoals Melasti, een reinigingsceremonie die enkele dagen voor Nyepi wordt gehouden, gaan wel door, maar dan volgens een strikt gezondheidsprotocol. 


Foto: Villa Sinar Cinta Amed