Archeologen hebben in een grot op het Indonesische eiland Sulawesi de, voor zover bekend, oudste rotstekening ter wereld gevonden. Het gaat om een levensgrote tekening van een zwijn. De rotstekening zou minstens 45.500 jaar oud zijn. 


Het onderzoek is woensdag (13/1/2021) gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. De rotstekening werd in 2017 ontdekt door een Indonesische archeoloog die samen met een team wetenschappers onderzoek deed in het gebied. De tekening is het vroegste bewijs voor de aanwezigheid van een nederzetting in de regio, schrijft The Guardian


In een afgelegen vallei


De afbeelding is te zien in de grot Leang Tedongnge (Zuid-Sulawesi) in een afgelegen vallei omsloten door steile kalkrotsen. De grot is alleen toegankelijk in het droge seizoen. In het regenseizoen ligt het gebied onder water. 



De rotstekening heeft een afmeting van 136cm x 54cm. Op de tekening staat het Sulawesische wrattenzwijn afgebeeld met zijn karakteristieke gezichtswratten. Boven de achterpoten van het zwijn staan twee handafdrukken afgebeeld. Op dezelfde rotswand zijn tekeningen van nog twee andere zwijnen te zien. 


Jacht op zwijnen


Wetenschappers denken dat het om een verhalende scène gaat, waarbij het Sulawesische wrattenzwijn een gevecht of een interactie tussen de twee andere zwijnen gadeslaat. Mensen in het gebied maakten al tienduizenden jaren jacht op het zwijn. Het dier prijkt onder meer op de rotswanden van de grotten Pettakare en Pettea


In hetzelfde gebied vond hetzelfde team grottekeningen van minstens 43.900 jaar oud. Het gaat om tekeningen van een jachttafereel.