De radicale moslimprediker Abu Bakar Ba’asyir, het vermoedelijke brein achter de bomaanslagen op Bali in 2002, is vrijdag (8/1/2021), na een celstraf van bijna 10 jaar, vrijgelaten. De 82-jarige Ba’asyir wordt beschouwd als de geestelijke leider van terreurnetwerk Jemaah Islamiyah dat banden heeft met al Qaeda. 


Om te voorkomen dat aanhangers zich bij de gevangenis zouden verzamelen, werd Abu Bakar Ba’asyir voor zonsopgang vrijgelaten uit de Gunung Sindur gevangenis in Bogor, West-Java. 


Vervroegd vrijgelaten


Ba’asyir werd in 2011 veroordeeld tot 15 jaar cel. Hij werd schuldig bevonden aan het financieren van een trainingskamp in de Indonesische provincie Aceh. Na een aantal strafverminderingen heeft Ba'asyir zijn straf uitgezeten. 


Ba’asyir wordt ook gezien als het brein achter de aanslagen op Bali in 2002 waarbij 202 mensen om het leven kwamen onder wie veel westerse toeristen. In 2004 werd hij veroordeeld voor betrokkenheid bij samenzwering bij de bomaanslagen. Hij werd in juni 2006 vrijgelaten. Ba’asyir heeft elke betrokkenheid bij de aanslagen op Bali altijd ontkend.


Goed in de gaten houden

 

De Australische minister Marise Payne van Buitenlandse Zaken zei in de aanloop naar Ba’asyirs vrijlating dat Indonesië de moslimprediker goed in de gaten moet houden en ervoor moet zorgen dat hij niet meer aanzet tot geweld. Bij de bomaanslagen op Bali kwamen 88 Australiërs om het leven. 


In de daaropvolgende jaren slaagden Indonesische veiligheidstroepen, met steun van de VS en Australië, er in het Jemaah Islamiyah-netwerk de kop in te drukken door leiders en bommenmakers te doden en honderden militanten op te pakken.


In december 2020 arresteerde de Indonesische politie vermoedelijke leiders van Jemaah Islamiyah. Een van hen is Zulkarnaen die ervan verdacht wordt de bommenmaker van de aanslagen op Bali te zijn.