Indonesië is op maandag (8/2/2021) begonnen met het inenten van de ouderen in de samenleving. Het land heeft het Chinese Sinovac-vaccin goedgekeurd voor gebruik bij ouderen. Daarmee wijzigt het Indonesië zijn vaccinatiestrategie die er aanvankelijk op gericht was om eerst de beroepsbevolking te vaccineren.


Indonesië wilde aanvankelijk eerst de beroepsbevolking in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 59 jaar vaccineren en daarna pas de ouderen. Volgens de autoriteiten waren er te weinig gegevens over de veiligheid van het Sinovac-vaccin voor ouderen. 


Veilig


De Indonesische voedsel- en geneesmiddelenautoriteit BPOM zegt nu echter dat het Sinovac-vaccin veilig is voor gebruik bij ouderen, en geeft toestemming voor noodgebruik van het vaccin. BPOM zegt er wel bij dat voorzichtigheid geboden is, want mensen in deze leeftijdsgroep hebben vaak onderliggende aandoeningen zoals diabetes of hart- en vaatziekten. 


Minister Budi Gunadi Sadikin van Volksgezondheid zegt dat de regering prioriteit geeft aan het inenten van gezondheidswerkers van 60 jaar en ouder die eerder, vanwege hun leeftijd, nog niet in aanmerking kwamen voor een vaccinatie. Ook anderen in de leeftijdsgroep 18 tot en met 59 jaar krijgen het vaccin toegediend. 


Druk op ziekenhuizen verminderen


Tijdens een virtuele persconferentie zondag (7/1/2021) zei de minister erg dankbaar te zijn dat het Sinovac-vaccin nu ook is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 60 jaar en ouder. Inenting van ouderen kan de druk op ziekenhuizen aanzienlijk verminderen. In zes provincies in het land, waaronder Jakarta, ligt de IC-bezetting op meer dan 85 procent van de totale capaciteit.


Eind vorig jaar  zei directeur Amin Soebandrio van het Eijkman Instituut voor Moleculaire Biologie in Jakarta nog dat het land groepsimmuniteit onder de bevolking wil creëren door eerst de jongere leeftijdsgroepen in te enten.


Foto: Kementerian Kesehatan RI (Ministerie van Volkgezondheid)