Opnieuw is een meteoriet neergekomen op het Indonesische eiland Sumatra. Lokale bewoners geloven dat de ruimtesteen helende krachten heeft. 


De meteoriet kwam eind januari 2021 neer in het dorpje Astomulyo in Zuid-Sumatra. Dorpelingen plaatsten de nog warme steen in een bak met water. Ze vulden lege flessen met dat water om het thuis op te drinken of over hun lichaam te gieten.


Zegen en voorspoed

 

De dorpelingen geloven dat de meteoriet magisch is omdat de steen in hun dorp terechtkwam op een ‘gunstige’ dag. Het water waarin de steen gedompeld is, zou een helende werking hebben, kwaaltjes kunnen genezen, en zegen en voorspoed brengen. 


‘De steen gloeide als een gloeiende bal toen dorpelingen hem vonden’, zei dorpshoofd Edi Kurniawan tegen South China Morning Post. De meteoriet trok zo’n grote menigte belangstellenden dat de lokale politie erbij werd gehaald om alles in goede banen te leiden in overeenstemming met de coronarichtlijnen van de overheid. 


Gevaarlijk


Nadat de vondst van de meteoriet viraal was gegaan op sociale media, besloot het onderzoeksteam van het Astronomisch Observatorium van Sumatra een bezoek te brengen aan het dorp Astomulyo.


De onderzoekers zeggen dat het inderdaad om een meteoriet gaat. Maar, voegen ze eraan toe, de steen heeft geen helende krachten. De meteoriet kan gevaarlijk zijn voor de mens omdat het mogelijk radioactieve elementen bevat. 


Tot nu toe zijn er echter nog geen mensen ziek geworden van het water waarin de steen gedompeld is, zegt dorpshoofd Kurniawan aan Kompas


Grafkistenbouwer


De laatste keer dat er een meteoriet op het eiland Sumatra terechtkwam, was in augustus 2020. De ruimtesteen sloeg een gat in het dak van de woning van een grafkistenbouwer uit Noord-Sumatra


De man zou de steen voor 200 miljoen rupiah hebben verkocht aan een Amerikaanse meteorietexpert die op het Indonesische eiland Bali woont. Verscheidene media meldden niet lang daarna dat de meteoriet misschien wel ruim 1,5 miljoen euro waard was.