[Dit artikel is geüpdatet] De coronamaatregelen die gelden voor delen van Java en Bali worden verlengd tot 8 maart 2021. De maatregelen, ook wel PPKM Mikro genoemd, blijven nagenoeg hetzelfde. 


PPKM Mikro, wat zoiets betekent als ‘mobiliteitsbeperkingen op micro-niveau’, richt zich op handhaving van de coronamaatregelen in buurtschappen (Rukun Tetangga/RT) en dorpen (Rukun Warga/RW). 


In de praktijk ziet het er als volgt uit: 


Indien er in een buurtschap de afgelopen zeven dagen bij meer dan tien huishoudens coronagevallen zijn gemeld, dan wordt de betreffende RT aangemerkt als rode zone. In een rode zone wordt een avondklok ingevoerd vanaf 20.00 uur, en is samenscholing van meer dan drie mensen verboden. 


Ook sociale activiteiten zijn verboden, wat inhoudt dat gebedshuizen, speeltuinen en andere niet-essentiële openbare faciliteiten worden gesloten. Ook moeten lokale autoriteiten in een rode zone erop toezien dat er contactopvolging plaatsvindt en dat patiënten in zelfisolatie gaan of indien nodig worden opgenomen in een gezondheidsinstelling. 


Iets soepeler


De centrale overheid hoopt dat PPKM Mikro kan bijdragen aan het terugdringen van de overdracht van Covid-19. 


Naast de mobiliteitsbeperkingen op micro-niveau zijn de vorige coronamaatregelen nog steeds van toepassing, hetzij iets soepeler van aard. Winkelcentra mogen vanaf 9 februari 2021 tot 21.00 uur openblijven (was tot 20.00 uur); op kantoor mag maximaal 50 procent van de werkplekken bezet zijn (was eerst 25 procent); de maximumcapaciteit voor eetgelegenheden is 50 procent (was 25 procent).  Afstandsonderwijs blijft nog steeds van kracht. 


De vorige PPKM Mikro duurden van 9 tot en met 22 februari 2021. 


Laatste update: 23 februari 2021, 01:58 uur

Bron: Verscheidene Indonesische media