[Dit artikel is geüpdatet] De coronamaatregelen die gelden voor delen van Indonesië worden verlengd tot wanneer de autoriteiten dat nodig achten. De maatregelen, ook wel PPKM Mikro genoemd, blijven nagenoeg hetzelfde.


PPKM Mikro, wat zoiets betekent als ‘mobiliteitsbeperkingen op micro-niveau’, richt zich op handhaving van de coronamaatregelen in buurtschappen (Rukun Tetangga/RT) en dorpen (Rukun Warga/RW). 


In de praktijk ziet het er als volgt uit: 


Indien er in een buurtschap bij meer dan vijf huishoudens coronagevallen zijn gemeld, dan wordt de betreffende RT aangemerkt als rode zone. In een rode zone wordt een avondklok ingevoerd vanaf 20.00 uur, en is samenscholing van meer dan drie mensen verboden. 


Ook moeten lokale autoriteiten in een rode zone erop toezien dat er contactopvolging plaatsvindt en dat patiënten in zelfisolatie gaan of indien nodig worden opgenomen in een gezondheidsinstelling. 


Iets soepeler


De centrale overheid hoopt dat PPKM Mikro kan bijdragen aan het terugdringen van de overdracht van Covid-19. 


Naast de mobiliteitsbeperkingen op micro-niveau zijn de vorige coronamaatregelen nog steeds van toepassing, hetzij iets soepeler van aard. Winkelcentra mogen tot 21.00 uur openblijven (was tot 20.00 uur); op kantoor mag maximaal 50 procent van de werkplekken bezet zijn (was eerst 25 procent); de maximumcapaciteit voor eetgelegenheden is 50 procent (was 25 procent).  


Afstandsonderwijs blijft voorlopig nog steeds van kracht. Universiteiten in bepaalde gebieden mogen weer open. Sommige middelbare scholen passen het zogeheten hybride onderwijs toe, waarbij leerlingen online en offline onderwijs krijgen.


Laatste update: 1 juni 2021, 05:07 uur

Bron: Verscheidene Indonesische media