[Dit artikel is geüpdatet ] De centrale overheid van Indonesië heeft besloten de strengere coronamaatregelen voor verscheidene regio’s op de eilanden Java en Bali met twee weken te verlengen. Het land hoopt hiermee het coronavirus in te dammen. 

De strengere maatregelen, die PPKM worden genoemd, vrij vertaald 'mobiliteitsbeperkingen', duren van 26 januari tot en met 8 februari 2021.  


De verscherpte coronamaatregelen gelden voor de volgende provincies: Banten, DKI Jakarta, West-Java, Midden-Java, DI Yogyakarta, Oost-Java en Bali.  


Thuiswerken


In bovengenoemde regio’s liggen het sterftecijfer en het aantal actieve coronagevallen boven het landelijk gemiddelde, en ligt het aantal patiënten dat genezen is verklaard onder het landelijk gemiddelde.


In bovengenoemde hoge risicogebieden mag op kantoor maximaal 25 procent van de werkplekken bezet zijn; afstandsonderwijs blijft van kracht; de maximale bezetting in gebedshuizen is 50 procent; winkelcentra en restaurants sluiten om 20.00 uur; de maximumcapaciteit voor eetgelegenheden is 25 procent. 


Landelijk vaccinatieprogramma


De verscherpte coronamaatregelen werden woensdag 6 januari 2021 bekendgemaakt na een speciale kabinetsvergadering. Een dag eerder kondigde minister Budi Gunadi Sadikin van Volksgezondheid aan dat Indonesië op 13 januari 2021 begint met het vaccineren tegen Covid-19 en dat het landelijk vaccinatieprogramma van start gaat in de hoofdstad Jakarta. President Joko ‘Jokowi’ krijgt als eerste in Indonesië het vaccin tegen het coronavirus. 


Twee dagen later beginnen de vaccinaties in de andere regio’s in het land. Het plan is om te beginnen met de vaccinatie van 1,3 miljoen mensen in de gezondheidszorg. Zij worden ingeënt met het Chinese vaccin van Sinovac Biotech


Laatste update: 1 februari 2021, 04.51 uur