[Dit artikel is geüpdatet: De Indonesische autoriteiten hebben Kovalenka en Trubkina op 23 maart 2021 het land uitgezet] Een Russische man, die naar verluidt ook wordt gezocht door Interpol, is na een klopjacht van bijna twee weken eindelijk gearresteerd. De man ontsnapte op 11 februari 2021 uit het detentiecentrum in Denpasar, Bali, waar hij vastzat in afwachting van zijn uitzetting. 


Andrei Kovalenka werd woensdag (24/2/2021) opgepakt in een villa in het noorden van Kuta. Ook Ekaterina Trubkina, de vrouw die Kovalenka zou hebben geholpen bij zijn ontsnapping, is in dezelfde villa aangehouden. Dat schrijven Indonesische media. 


De twee hebben zich volgens de politie niet verzet bij hun arrestatie. 


In oranje pakken


Tijdens een persconferentie werden de twee in oranje pakken opgesteld in een rij. Volgens de Indonesische autoriteiten wordt Kovalenka, die ook luistert naar de naam Andrew Ayer, ook gezocht door Interpol, al willen ze niet zeggen waarvoor. 


Na zijn ontsnapping uit het detentiecentrum gaf de politie meteen foto’s vrij van Kovalenka en Trubkina. Op de foto’s zijn beiden te zien mét en zonder mondkapje. In verband met de coronapandemie is het dragen van een mondkapje verplicht in Indonesië 


Kerobokan


Kovalenko werd in 2019 opgepakt in een café in Kuta omdat hij marihuana verkocht aan toeristen. Hij kreeg een celstraf van 18 maanden in de beruchte Kerobokan gevangenis en werd op 3 februari dit jaar vrijgelaten. 


Na zijn vrijlating werd de Rus overgeleverd aan de immigratiedienst. Hij verbleef al die tijd in het detentiecentrum in afwachting van zijn uitzetting. 


Ontsnapping op camerabeelden te zien


Op camerabeelden is te zien dat de voortvluchtige Andrei Kovalenka het detentiecentrum in Denpasar op donderdag 11 februari 2021 verliet toen medewerkers bezig waren met het afhandelen van zijn uitzettingspapieren. 

Laatste update: 24 maart 2021, 01:33 uur

Foto: Kantor Imigrasi Ngurah Rai