Drie populaire toeristische bestemmingen op het Indonesische eiland Bali zijn aangemerkt als zogeheten ‘Free Covid-19 Corridors’, in de Indonesische media ook wel Zona Hijau of ‘groene zones’ genoemd. Om welke bestemmingen gaat het en wat houden deze groene zones eigenlijk in? 


Gouverneur Wayan Koster van Bali heeft volgens de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Toerisme en Creatieve Economie drie ‘Free Covid-19 Corridors’ aangewezen. Het gaat om de populaire toeristische bestemmingen Ubud, Nusa Dua en Sanur. Dat schrijft persbureau Antara


Veilig reizen


Als onderdeel van het plan om veilig reizen in tijden van corona mogelijk te maken, worden inwoners van en mensen die activiteiten uitvoeren in bovengenoemde gebieden gevaccineerd tegen het coronavirus. 


De uitvoering van het Covid-19 vaccinatieprogramma in de ‘groene zones’ heeft tot doel verspreiding van het coronavirus in te dammen; het aantal zieken en doden als gevolg van Covid-19 terug te brengen; groepsimmuniteit te bereiken; en het volk te beschermen tegen Covid-19. 


Vaccinatie


In Ubud (de dorpjes Ubud, Sayan, Kedewatan, en Petulu) zullen zo’n 50 duizend mensen worden gevaccineerd. In Nusa Dua (de dorpjes Jimbaran, Benoa, en Tanjung Benoa) krijgen meer dan 60 duizend mensen een vaccinatie tegen het coronavirus. En in Sanur (de dorpjes Sanur, Sanur Kaja en Sanur Kauh) krijgen bijna 27 duizend mensen het coranavaccin toegediend. 


Het creëren van Covid-19 vrije zones vormt een eerste stap naar het heropenen van Bali voor buitenlandse toeristen, aldus Gouverneur Wayan Koster tijdens een persconferentie eerder deze week. 


Economie en toerisme


Koster hoopt dat een snelle uitvoering van het vaccinatieprogramma kan zorgen voor een snel herstel van het toerisme op Bali. De economie van het eiland, dat sterk afhankelijk is van het toerisme, is hard getroffen door de coronacrisis.


De gouverneur roept het Balinese volk dan ook op het vaccinatieprogramma te steunen zodat de economie en het toerisme weer snel op gang kunnen komen. 


Lokale toeristen


Indonesië laat sinds april 2020 geen buitenlandse toeristen meer toe in het land in verband met de coronapandemie. Veel toeristische attracties werden tijdelijk gesloten om voorbereidingen te treffen op het ‘nieuwe normaal’ met de focus op gezondheid en veiligheid voor bezoekers.


In de loop van het jaar begonnen toeristische bestemmingen hun deuren weer te openen voor binnenlandse toeristen. Zo verwelkomde Bali sinds eind juli 2020 weer lokale bezoekers.